A megyei építész kamara is értékelte az iparkamara új konferenciatermét

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Platter János konferenciatermének belsőépítészeti kialakításáért a megye építészeti díját vehette át Vinczellér Zsolt.

A megyei építész kamara által szervezett megyei építészeti díj pályázatának eredményhirdetésén elhangzott: idén tíz pályaművet értékelhetett a háromtagú bíráló bizottság: Vesmás Péter Ybl-díjas építész (a zsűri elnöke), Golda János Ybl-díjas építész és Sipos György Vedres István-díjas építész. Legfeljebb négy díjat oszthattak ki, rangsorolás nélkül (kategóriák nem voltak). Katkics Tamás, a megyei építészkamara elnöke elmondta: míg korábban azért érkezett be kevés pályázat, mert alig épültek új házak a megyében, mostanra teljesen megváltozott a helyzet. Annyira leterheltek az építészek a sok megbízás miatt, hogy egy tabló összeállítására sincs idejük. Pedig idén nagyobb lehetett volna a merítés, mert sok szép épület készült el. Katkics Tamás hozzátette: a kamara törekedni fog a pályázat népszerűsítésére, hiszen társadalmi felelősségvállalásuk, hogy időről-időre megmutassák a lakosságnak és a beruházóknak, kikre és melyik munkákra büszke az építész szakma.
A pályázat elbírálása annyira titkos volt, hogy az eredményről maga az elnök sem tudott. Így Katkics Tamás csak az ünnepségen szembesült azzal, hogy egyik pályaműve – a kecskeméti, nemrég Csigabigának elnevezett Árpádvárosi óvoda felújítása, bővítése – díjazott lett. Ugyancsak díjat nyert a Kecskemét, Gerlice utca 16. szám alatt épült lakóház, melyet Bajnóczi Sándor tervezett; a Kalocsa, Hajdú utca 2. szám alatti családi ház felújítása és átalakítása, tervezője Szabó László volt; valamint a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza dísztermének átalakítása, felújítása, ez Vinczellér Zsolt munkáját dicséri.
Kétségtelen, hogy az építészet az egyik legszebb szakma a világon. Ezt bátran kijelenthetem, hiszen a tervezés, az alkotás az isteni teremtés privilégiumának emberi leképeződése. A semmiből létrehozni valamit, a nyitott tér egy darabját művészien közrefogni úgy, hogy ezáltal az gazdagodni tudjon. Munkánk közben belehelyezkedünk mások életébe, munkájába, igényeibe, hogy amit alkotunk, az az embert szolgálja. Ház, haza otthon – fontos fogalmak mindannyiunk számára, és mi, építészek részt vehetünk ezek megalkotásában. Elhasznált épületnek is tudunk új értelmet adni, újra tudjuk formálni, új köntösbe tudjuk öltöztetni, sőt mindezt úgyis meg tudjuk tenni, hogy közben tiszteletben tartjuk elődeink munkáját – mondta beszédében Katkics Tamás.
Az ünnepélyes díjátadón részt vett Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár is.

Forrás: baon.hu
Képek: hiros.hu

 

Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2