A nyitott művek mestere – Bagó Ádám grafikus kiállítása

Inspiráció létezik, de dolgozni is kell érte. Ezt vallja Bagó Ádám, aki olyan művésztanárokkal találkozott már kisgyermek korában, akik engedték, hogy szabadon gondolkozzon. Felnőttként is megőrizte gyermeki érzelmeinek hitelességét, fantáziáját és teremtő erejét. Ígéretes tehetségű alkotó. A Budapesti Metropolitan Egyetem elektronikus ábrázolás szakán végzett. A fiatal grafikus művész második önálló tárlata nyílt meg, a helyszín a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kiállítótere.

 

Az ünnepi órában Lovas Tibor grafikusművész, az egykori tanár méltatása hangzott el. Bagó Ádám az emberi kapcsolatokból építkezik, ezek a legfontosabbak számára, ezekre épülnek a képek. Roppant impulzív, az első benyomás hatására ösztönösen cselekvő művész. Nyitott műveket alkot, amelyek aktív befogadásra inspirálnak. Ádám kizárólag a saját szabályrendszere szerint működik.


„Amikor kész egy kép, onnan az már nem érdekes. Az alkotási folyamat az, ami buzdít. Miközben csinálom a képeket, az a lényeg. Kifelé élek, befelé halok. Munkáimban így találom meg az egyensúlyt.”

A cigarettás dobozokból nagy műgonddal felépített mozaikos ikon a Marlboro Szűz Mária. Minden szem vevő rá. Ehhez írja Ádám:

"A leghagyományosabb értelemben vett keresztény ikonográfia a kukából. Egy szemeteszsáknyi Marlboro Light-os doboz és egy szentkép a lomtalanítás kincsei közül. A szabály egyszerűen az, hogy az értelmét megtartva más köntöst kapjon a Madonna.”

Szinte minden alkotásból kitűnik: világlátására, ábrázolásmódjára, képi világára jellemző, hogy a szenvedők, az elesettek foglalkoztatják.
Parafrázisai megdöbbentőek, gondolkodásra késztetik a mű befogadóját. Újra értelmezi más művész alkotását oly módon, hogy az eredeti kép felismerhető marad. Ezekkel nyilvánít véleményt.
Bagó Ádám vegyes technikákkal dolgozik. Nem egy képét borral festette meg.
Úgy tartja, hogy a munkái igazából játékok. „Akinek nem tetszik, ne nézzen oda!” Ezzel zárta a tárlatnyitót.

Műveit augusztus 2-ig lehet látni az iparkamara kecskeméti székházában, a ház nyitvatartási rendje szerint.

Fotó: keol.hu / Vincze József
galéria: kamara


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2