A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparamarában tett látogatást Kecskemét japán testvérvárosának, Aomorinak delegációja. Gaál József kamarai elnök fogadta a vendégeket: Akihiko Onoderát, Aomori polgármesterét, Mitsuru Momotát, a Gazdasági Osztály igazgatóját, Koetsu Horiuchit, a Gazdasági Osztály Bel- és külkapcsolatokért felelős szekciójának vezetőjét és Hidenori Tanakát, a Tervezési Osztály titkárságának vezetőjét. A találkozó célja egy baráti, informális beszélgetés volt a megye gazdaságáról, valamint információszerzés, esetleges kapcsolatfelvétel, együttműködés kialakítása.

Gaál József elnök mutatta be Bács-Kiskun megye gazdaságát. Elmondta: a megye ipari termelése 2017 első felében az 5. helyen állt az országban. A feldolgozóipar és kereskedelem adja a térség bevételének 2/3-át. A TOP 100 vállalat közel 60%-a a gyártóiparban tevékenykedik, 23 %-a pedig a kereskedelemben.
A vállalkozói készséget tekintve megyénk a 3. helyen szerepel. Akihiko Onodera, Aomori polgármestere kiemelte: náluk problémát jelent a vállalkozói kedv felvirágoztatása. Elsősorban a nőket próbálják bevonni a munka világába. Szeretnének tanulni a kecskeméti modellből, amely megmutatja, hogy miként lehet segíteni elsősorban a kisvállalkozásokat.
Akihiko Onodera elmondta: a jövő hónapban nyílik meg náluk egy vállalkozói centrum, hogy erős kapcsolatot létesítsenek az önkormányzat és a cégek között, ezzel is fokozva a vállalkozó kedvet. Ennek a centrumnak egy halász az elnöke; ők ugyanis a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt. Japánban a halászat egy igen fontos iparág.
Gaál József, az iparkamara elnöke a találkozón kiemelte: a vállalkozások és az egyetem között szoros kapcsolat van, a kamara pedig fontos szerepet tölt be a kettő összekapcsolásában, hogy a tanulókat gyakorlati képzésben is tudják részesíteni.
A japán polgármester komoly érdeklődést mutatott a duális képzés iránt.

 


Rendezvénynaptár

September 2019
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

evszazadokoroksege

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó