A gyakorlatorientált képzés kecskeméti modellje és jövőképe állt annak a konferenciának a középpontjában, amellyel ünnepélyes keretek között átadták a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara új konferenciatermét.

A szakgimnáziumokban mintegy 50 ezer diáknak egyengeti az útját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. 300 munkatárs dolgozik azon, hogy összekösse az iskolát, a gyereket, a családját és a gyakorlati képzőhelyet. Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vázolta a konferencián a magyarországi duális képzés jelentőségét. Ahogyan elmondta: a gazdaság erre a modellre épül; nemcsak nálunk, hanem Európa fejlett államaiban is. A kamara szerepe a munkaerőpiaci előrejelzés, a duális képzés felügyelete és ellenőrzése. Ez a funkció a jövőben tovább fog erősödni – erről már Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára beszélt.
A duális szakképzés, aminek a bölcsője Kecskemét, mára már Magyarországon is egy sikertörténet. Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára előadásában kifejtette: a gyakorlatorientált duális képzés egy tökéletes lehetőség a jövő tervezésére, mert a vállalkozások vezetői a munkaerő beépítését ezáltal könnyebben tudják megtenni. A legjobbak kiválasztása egy nagyon kiváló pozíció! Erre ma még inkább a nagyvállalatok nyitottak, a kis- és középvállalkozások kevésbé – mondta el Pölöskei Gáborné, aki felvázolta azt a folyamatot, amely az ágazati készségtanácsok megalakulásáról szól. A gyártók és a szolgáltatók közösségének koordinálása a kamarák feladata lesz.
A szakképzési konferencia részeként került sor a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara új konferenciatermének avatására. Technikailag Kecskemét legkorszerűbb konferenciaterme a köztestület saját beruházásaként valósult meg egy év alatt. Gaál József elnök elmondta: a közel 200 főt befogadó helyiség Platter János nevét viseli. Platter János 1921-ben a jól működő Első Kecskeméti Konzervgyár sikerein fölbuzdulva építtette fel az új Gyümölcs-Főzelék konzervgyárat, amelyet Kecskemét legnagyobb, sok embernek kenyeret adó nagyüzemévé fejlesztette. Ő a hírös város gazdasági múltjának meghatározó személye. Tevékenysége indította el a helyi gépgyártást.
Az ünnepélyes teremavatón a tervezési és kivitelezési feladatok színvonalas elvégzéséért a köztestület több vállalkozást részesített a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaráért Partnerdíjban.

Az ünnepi alkalom méltó lehetőséget adott arra is, hogy a kamara köszöntse és díjazza a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Bács-Kiskun megyei dobogós helyezett tanulóit és felkészítő tanáraikat.

További információk:
baon.hu
gongradio.hu
hiros.hu
kecskemetitv.hu
keol.hu
mti.hu
Magyar Televízió - MTVA (forrás: www.mediaklikk.hu)


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2