"A munka világa" országos fotópályázatra 40 alkotó 172 képet küldött be. A kamara célja ezúttal is az volt, hogy a felvételek az országban működő kereskedők, ipari vállalkozások, szolgáltatók, kézművesek tevékenységét, termékeiket népszerűsítsék, művészi módon jelenítsék meg.
Ez magában foglalja a cégek mindennapi életének, az ott zajló munkafolyamatoknak a bemutatását.
A kamara törekvése most sem volt hiábavaló: valamennyi pályamunka ráirányítja a figyelmet a vállalkozások értékteremtő-, munkaadói tevékenységére. A kiállítást Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamra elnöke nyitotta meg.

A 8 évvel ezelőtt indult kezdeményezés az évek során már országos fotópályázattá nőtte ki magát. Gaál József kiemelte: azon túl, hogy a vállalkozások házában a zsűri által legkiválóbbnak ítélt 37 alkotás szeptember 21-ig megtekinthető, nem zárul le a folyamat. A tervek között szerepel ugyanis, hogy a zsűrizett alkotásokat digitális formában az általános iskolákba is eljuttassa a kamara, hogy azok a pályaválasztás segítése érdekében osztályfőnöki órákon, rendhagyó technika órákon is bemutathatóvá váljanak.
A képek évről-évre más és más területeit mutatják meg a munka világának. Olykor olyan elfeledett szakmákat is, melynek néha már csak pár művelője lelhető fel az országban, vagy már csak az emlékezetben léteznek. A kamara elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az emóció mindig megelőzi a rációt, ha az emlékezet síkján mozgunk. Ami egyszer a lelket átjárja, az mély nyomot hagy, és nem felejtjük el többé.”

A fotópályázat ötletgazdája, a projekt felelőse, Péjó Zoltán, a kamara kalocsai képviseletének vezetője köszöntőjében emlékeztetett: nem véletlen, hogy minden év augusztusában nyílik a tárlat, ugyanis hazánkban Vállas Antal 1840. augusztus 29-én készített először fotográfiát. E szakma megünneplésére is szolgál ez a verseny, a díjátadás és a kiállítás.

A Bedi Gyula - A-MAFOSZ/B, EFIAP fotóművész, Bahget Iskander kecskeméti fotóművész és a kamara képviselője alkotta zsűri döntésének értelmében a következő eredmény született:

I. helyezett:   Szabó Ferenc – az Öreg cipészmester   és a   Patkolókovács   képeivel
II. helyezett:  Horváth Imre – A virágárus című fotójával
III. helyezett: Dr. Tóta Krisztián – az Isteni szikra címet viselő munkájával

A díjazott alkotások készítői most is, mint minden évben, értékes tárgyjutalmakban részesültek.

A pályázat múltjának és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Szövetsége védnökségének köszönhetően évről-évre folyamatosan emelkedik a felhívás nyomán nevező alkotók száma.
Az elmúlt esztendőkben a szakmák népszerűsítése - a tárlatokon túl - az általános iskolákban is megvalósult, így a kamara pályaorientációs célokra és a szakmák megbecsülésének növelésére is felhasználja a képeket.  A tervek között szerepel, hogy a zsűrizett alkotásokat a közeljövőben egy album formájában is láthassa a nagyközönség.

A tárlatnyitót muzsika is színesítette: Dragiev Alexander, a kecskeméti Katona József Gimnázium diákja gitárjátékát élvezhették a vendégek.

A továbbgondolásra érdemes díjazott fotók a kamara három képviseleti székhelyén: Baján, Kalocsán és Kiskunhalason is láthatók lesznek az ősz folyamán.

Az eseményről hírt adott a baon.hu, a hiros.hu, a kecskemetitv.hu és a keol.hu.

Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2