Véget ért az országos KKV Fórum

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint és az Innovációs és Technológiai Minisztérium a területi kamarák együttműködésével országos szakmai fórumot szerveztek, amelynek témája a 2021-2027-es vállalkozásfejlesztési EU-s források kijelölése és tervezett felhasználása volt. A programsorozat elsődlegesen azt a célt szolgálta, hogy a hazai KKV-szektor képviselőivel személyes egyeztetésre kerülhessen sor, ahol a szakpolitika első kézből ismerheti meg a vállalati igényeket.

A szeptember 17-ei záró sajtótájékoztatón Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy 2020-ban is nagy sikerrel rendezték meg az ITM és az MKIK, valamint a területi kamarai hálózat együttműködésével a KKV országjárást.

Változatlanul azt gondoljuk, hogy az MKIK és a területi kamarai hálózat ezekkel az eseményekkel is képes erősíteni a vállalatok és a kormányzat közötti konzultációt és képes erősíteni az ebből fakadó kamarai híd-szerepet – emelte ki az elnök. A pályázati adminisztrációt tovább kell egyszerűsíteni, vagyis rövidebb és érthetőbb pályázati felhívásokra van szükség és kevesebb pályázati adminisztrációra.

A GVI 2020 tavaszán a KKV-k adminisztratív költségeit és terheit felmérő kutatást végzett. A kutatás több fontos megállapítást is tett, de az uniós források kapcsán az a fontos, hogy a legnagyobb arányban (53%) a pályázati adminisztrációt jelölte meg legnagyobb tehernek.

Az uniós források felhasználására vonatkozóan a következő ciklusra (2021-2027) a kamara azt a célt fogalmazta meg, hogy a lehető legtöbb forrást a hazai vállalkozások megerősítésére, versenyképességük javítására kellene költeni, ugyanis ez szükséges ahhoz, hogy a jövőben is képes legyen a magyar nemzetgazdaság jelentős sikereket, eredményeket elérni. Kiemelten fontos továbbá a fenntartható fejlődés biztosítása, valamint a gazdasági növekedés régi pályára állítása! Ebben az uniós pénzügyi források is jelentős támogatást nyújthatnak. Ehhez azonban egyértelműen szükség van arra, hogy a hazai KKV-szektor termelékenysége javuljon, ami a technológiai fejlesztések támogatásával és az ehhez szükséges képességek javításával, az innovációs tevékenység további fokozásával, valamint a humán tőke képzettségének javításával érhető el. A beruházásokat célzottan szükséges támogatni a magas hozzáadott értékű termékek, szolgáltatások előállításának ösztönzése érdekében.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, a magyar gazdaság, a magyar ipar kapacitásai, vállalkozásai versenyképesek a nemzetközi térben, és mindent elkövetnek azért, hogy ez megmaradjon, a technológiaváltó, iparfejlesztő támogatásokkal pedig tovább erősödjön. Ezzel biztosítható, hogy Magyarország, a magyar gazdaság, és a magyar családok a most zajló világgazdasági átalakulás nyertesévé váljanak.

György László beszámolt arról, hogy az idei roadshow-n 500 vállalkozóval találkoztak személyesen, és konzultáltak arról, hogy a cégek szerint mit képviseljen a kormány az uniós tárgyalásokon, hiszen a következő, 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban soha nem látott összegű forrás várható Magyarország számára.

Az ITM államtitkára a konzultáció tapasztalataival kapcsolatban elmondta, a vállalkozások a 2014-2020-as időszakot eredményesnek minősítették, ugyanakkor kérték a pályázati bürokrácia, az ahhoz kapcsolódó költségek csökkentését, valamint széles vállalkozói kört elérő pályázatokat szeretnének a jövőben.

Az államtitkár hangsúlyozta, a tárca a magyar, high-tech és zöld pályázati konstrukciót már ennek figyelembevételével hirdette meg, előtérbe helyezte a beruházási szemléletet, kevesebb adminisztrációval pályázhattak ezekben a konstrukciókban. Ezekkel a pályázatokkal a vállalkozók széles körét érik el, a támogatási összeget pedig azonnal odaadják, ami először hitelként funkcionál, és a pályázati feltételek teljesülésével alakul át vissza nem térítendő támogatássá.

Az ITM államtitkára szólt arról is, hogy tapasztalatok szerint a tavaszi korlátozó intézkedésekben jelentős mértékben érintett járműiparnak soha nem látott értékű megrendelése van, ami igaz az autógyártókra és az elsőkörös beszállítókra egyaránt. A vállalkozások visszajelzéséből pedig kiderül, hogy a második és harmadik körös beszállítók időben elcsúsztatva követik a kapacitáskihasználás bővülését.

Forrás: MKIK/MTI

Az országjárás első állomása Bács-Kiskun megye volt. Erről itt olvashat.

 


Rendezvénynaptár

October 2020
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Online munkaszervezés és IT biztonság rendezvény
2020.10.20
13:00 - 14:30
LinkedIn Alapok előadás
2020.10.27
13:00 - 16:30

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó