A legjobb példákat nézzük, hogy a legjobb példákká válhassunk

Magyarország akkor válhat igazán sikeressé, ha az élet egyre több területét szövi át a bizalom légköre – hangsúlyozta Varga Mihály a nemzetgazdasági tárca versenyképességi konferenciáján.

A tanácskozás fókuszában az a kis- és középvállalkozási stratégia áll, amely a kormány és a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közötti szakmai együttműködésében készül el – tájékoztatott a nemzetgazdasági miniszter.

A legjobb példákat nézzük, hogy a legjobb példákká válhassunk – Varga Mihály szerint ez a konferencia legfontosabb üzenete. A miniszter, mint a Nemzeti Versenyképességi Tanács elnöke, különösen fontosnak tartja, hogy a hazai vállalkozói kör első kézből értesüljön az OECD-vel közösen készülő stratégia legfontosabb tanulságairól és eredményéről. A február első napjaiban zajló budapesti tanácskozás kiemelt vendége Alvaro Pereira, a szervezet illetékes igazgatója, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Varga Mihály a 2008-as világválság hazánkat sújtó tényezőit elemezve elmondta: gazdaságpolitikai fordulatra volt szükség ahhoz, hogy Magyarország ne csak kilábaljon a krízisből, hanem hosszú távon megerősítse a gazdaságát. „Hinni kellett abban, hogy az általunk javasolt módszer működni fog, hogy a gazdasági problémák orvosolhatóak” -- fogalmazott a miniszter kiemelve, hogy a sokak szemében különlegesnek számító válságkezelés mára meghozta azokat a gazdasági eredményeket, amelyekre régóta vártunk, és amelyek 2013 után újra felhelyezték az országot a nemzetközi gazdasági térképre.

Varga Mihály kiemelte, 2015 óta a nemzetgazdasági tárca vezetésével olyan stratégiákat és megállapodásokat sikerült megalkotni és kezdeményezni, amely hosszú távon erősítik hazánk versenyképességét. Példaként említette a nyugat-európai minták alapján elkészült hazai iparstratégia megszületését és a Nemzeti Versenyképességi Tanács felállítását.

Az egyik legfontosabb lépésnek a 2016 novemberében megkötött hatéves bérmegállapodást tartja a miniszter. Mint mondta: a szociális partnerek, a munkavállalói, valamint a munkaadói oldal képviselői és kormány illetékesei azért tudtak megállapodni, mert bíztak egymásban.

 

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium


Rendezvénynaptár

February 2020
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó