Átadták a Dél-alföldi Innovációs Díjat

A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és Sápi András kapták az idei Dél-alföldi Innovációs Díjat, a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen alapított elismerését november 4-én adták át a Tisza-parti városban.

Kemény Lajos akadémikus, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke elmondta, a kecskeméti Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. iAPU elnevezéssel fejlesztett ki intelligens, moduláris levegő-előkészítő egységet. A szabadalmaztatott, fékrendszerekbe épülő levegő-előkészítő egység alkalmas a legmodernebb elektromos hajtású járművek kompresszorainak vezérlésére is.

Sápi András, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének adjunktusa olcsó, nemesfémmentes katalizátor kifejlesztéséért kapta az elismerést, amely akár ipari környezetben is képes különböző típusú füstgázok több komponensének tisztítására. A kidolgozott termék gyakorlatilag piacképes, és felhasználási területe jól illeszkedik a régióban egyre inkább meghatározóvá váló autóipari fejlesztésekhez – hangsúlyozta a professzor.

Sánta Péter, az innovációs díjat 2015 után másodjára elnyerő Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kutatás-fejlesztési vezetője kifejtette, a cég elsősorban haszongépjárművek, nehéz-tehergépjárművek és autóbuszok számára fejleszt és gyárt fékrendszereket. A vállalkozás 25 éves kutatás-fejlesztési részlege mintegy ötszáz munkatársat foglalkoztat, és 272 szabadalmát jegyezték be eddig.

A négy-öt éves fejlesztés során kidolgozott iAPU termékkel piaci rést igyekszenek kielégíteni, a kis szériában gyártott járművek készítőinek kínálnak megoldást. A moduláris levegő-előkészítő egység nagyon könnyen illeszthető a hagyományos rendszerek helyébe. A termékből a tervek szerint jövőre 2500, 2024-ben pedig 15 ezer darabot értékesítenek, vevőik jelenleg főként elektromos autóbuszokat gyártó vállalkozások – tudatta a szakember.

Sápi András elmondta, a fatüzelésű erőművek, a vegyes tüzelésű kazánok és a nem közúti mozgó gépek jelentős károsanyag-kibocsátók. Munkatársaival olyan olcsó módszert kerestek, amely a nemesfémeket tartalmazó katalizátorok helyett alkalmas az ezek által kibocsátott füstgáz tisztására. Az új, átmeneti fémeket tartalmazó katalizátorral a füstgázban a szén-monoxid és nitrogén-oxidok szintje hasonló mértékben csökkenthető, mint a hagyományos megoldásokkal. A szakember hozzátette: a megoldás iránt jelenleg főként kandallókat gyártó vállalkozások érdeklődnek.

A második helyezett a Bács megyei Katt-Klick Kft. lett. Támogatható Katt és Klick talajtakaró elemrendszerrel pályázott. A találmány, mely használati mintaoltalom alatt áll, a kerítések élettartamát hívatott meghosszabbítani, megakadályozva a gyomok, füvek, cserjék benövését autópályáknál, mezőgazdasági területeken, de akár magánfelhasználás során is.

Harmadik díjban részesült Csongrád-Csanád megyéből az NKM Áramhálózati Kft. – "Társadalmi felelősség vállalás Ahol csak a madár jár - összehangolt védelem és madárvédelmi technológia" című pályázatával. A pályamű egy komplex, számos elemből álló, innovatív madárvédelmi program, amely technológiai és társadalmi jellegű innovációkat tartalmaz: ütközés elleni védelem, költőhely biztosítás, áramütés elleni védelem - egyaránt ötvözve segíti a haza madárpopulációt a sérülésektől.

Oklevél elismerésben részesültek az alábbi pályázók:
BIOLA Biokozmetikai Kft. – Organic Skin Care kozmetikai termékek
Goodwill Pharma Kft. – A Makula komplex AREDS2 formula étrend-kiegészítő
Upperbars Kft. – „Szerethető egészség"
VDS LOG Logisztikai és Szolgáltató Kft. – VDS Log szoftver

Oklevél elismerésben részesült ebben a kategóriában, Kása Zsolt: Bizmut-oxojodid fotokatalizátorok innovatív rögzítése kerámiahordozóra és felhasználása az alternatív víztisztításban című pályázata.

Az  iAPU elnevezésű intelligens, moduláris levegő-előkészítő egységről - képpel illusztrálva - további információk olvashatók a knorr-bremse.hu oldalon.

Forrás: MTI és csmkik.hu
Fotó: hiros.hu


Rendezvénynaptár

July 2022
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó