Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.

A kamarai törvény módosítása három lényeges változást tartalmaz:

A 2012. január 1-jétől életbe lépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek (egyéni és társas vállalkozások) kötelesek

  • kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni,
  • a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5.000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni, amelyet a kamara igazolás kibocsájtásával ismer el,
  • a kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.

Az egyéni és társas vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 napon belül kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

 

A bejelentés módja

A bejelentés történhet online a Kamarai Nyilvántartó Rendszer (KNYR) honlapon, vagy a kamarai honlapról kinyomtatható adatlap kitöltésével. Mindkét esetben a (géppel, illetve kézzel) kitöltött és cégszerűen aláírt adatlapot - postai úton vagy szkennelés/fényképezés után elektronikus levélben - a székhely szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamarához kell eljuttatni.

A regisztráció elvégezhető személyesen is a székhely szerint illetékes kamarák ügyfélszolgálati irodáiban. A közölt adatok valódiságáért az adatközlő felel.

A benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmek csak az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulásnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara erre a célra elkülönített bankszámláján történő jóváírást követően teljesíthetők. Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba feltétlenül kérjük feltüntetni a kérelmező adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.

 

A befizetés módja

  • Átutalással,
  • a banki átutalás mellett lehetőség van az ügyfélszolgálatokon történő készpénz-befizetésre,
  • kamaránknál „sárga postai csekken” is befizethetik, de ezt minden esetben külön kell igényelni.

A kérelmező a nyilvántartásba vételről e-mail cím birtokában a kereskedelmi és iparkamarától elektronikus értesítést kap, amely tartalmazza a vállalkozás kamarai regisztrációs számát, valamint azt, hogy az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást befizette. A hozzájárulásról számla nem készül, az a banki bizonylat, illetve befizetési pénztárbizonylat alapján elszámolható.

 

Kivételek a regisztrációs kötelezettség alól

A mezőgazdasági tevékenységek körét a 2012. évi CXXVI. törvény a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról határozza meg. Az egyéni vállalkozókra az „1. melléklet a 2012. évi CXXVI. törvényhez”, míg a társas vállalkozásokra a „2. melléklet a 2012. évi CXXVI. törvényhez” vonatkozik.

A törvénymódosítás nem érinti az agráriumot, vagyis a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozókra és vállalkozásokra nem vonatkozik. Ők a területileg illetékes agrárkamarában kötelesek intézkedni.

Az egyéni vállalkozók közül azok sem kerülnek be a kereskedelmi és iparkamarák nyilvántartásába, amelyeknek van agrárkamarai tevékenységük melléktevékenységként. Ők is kötelezően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai.

Azonban azok az egyéni vállalkozók, amelyek szerepelnek az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR), de a főtevékenységük nem mezőgazdasági, az agrárkamarai tagságuk mellett kötelesek a területi kereskedelmi és iparkamaránál is kezdeményezni a kamarai nyilvántartásba vételüket, és a kamarai hozzájárulást megfizetni.

További kivételt az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 2.§ (2) bekezdése állapít meg, mely szerint a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatók szintén nem kötelesek a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

Forrás: MKIK

 

Igénybe vehető szolgáltatások

A kamarai nyilvántartásba bejegyzett gazdálkodó szervezet részére kötelezően nyújtandó térítésmentes kamarai alapszolgáltatások a következők

  • tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben,
  • üzleti partnerkeresés,
  • pályázatfigyelés.

A gazdasági kamarák kötelesek a gazdálkodó szervezetek kamarai nyilvántartásában szereplő adatok nyilvánosságát biztosítani, amely elérhető a https://knyr.mkik.hu/Kamreg/Nyilvantarto/Kereses oldalon.

 

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elérhetőségei:

6000 Kecskemét, Árpád krt. 4.                         Tel.:76/501-502, 501-503

6500 Baja, Kossuth Lajos utca 2-4.                  Tel.: 79/520-400

6400 Kiskunhalas, Szilády Áron u. 31.              Tel.: 77/528-896

6300 Kalocsa, Búzapiac tér 10.                        Tel.: 78/566-220

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2