Még olcsóbbak lesznek a hitelek

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kiemelte, hogy a kamara üdvözli a kormány azon törekvését, miszerint a hitelpiac dinamizálása érdekében a kamatkörnyezet javítását, a vállalkozások által fizetendő terhek csökkentését tűzte ki célul. Az MKIK alapvető törekvése, hogy minden eszközzel támogassa a hazai vállalkozások fejlődését, legyen az forráshoz jutás, vagy akár a hitelköltségek csökkentése.

A kormány a Bankszövetséggel folytatott egyeztetésének eredményeként megszületett megállapodás, azaz, hogy az új vállalati hitelek esetén a futamidő alatt 6 hónapig nulla százalékra csökken a BUBOR feletti kamatfelár, azért is rendkívül jó hír, mert ettől a kamatszint azonnali és gyors csökkenését reméljük.

A vállalkozások szemszögéből nézve a döntés javítja a hitelkondíciókat, hiszen a korábbiakhoz képest olcsóbban vehetnek fel hitelt, ami a cégeknél nagyon hamar láthatóvá és érzékelhetővé válik, így az ösztönzőleg hat a hitelezési és beruházási kedvre egyaránt – tette hozzá Parragh László.

Természetesen az intézkedés bankokra gyakorolt hatása kettős, mivel a profit csökkenésével járhat, ugyanakkor magában hordozza a hitelpiac élénkítésének reményét, vagyis a hitelezés erősödése pozitív hatást gyakorol a bankok eredményére. Fontos megjegyezni, hogy ezzel a megállapodással időt nyertünk arra a szakmai egyeztetésre, amelyben a hitelezés sarokpontjait újra lehet tárgyalni, figyelembe véve a piaci szereplők igényeit.

Parragh László kiemelte, hogy minden gazdasági szereplő érdeke, hogy a gazdasági növekedésünk újra fellendüljön, és ennek nélkülözhetetlen eleme a beruházást ösztönző és a fogyasztást élénkítő hitelpiac megléte, amihez ez a döntés egy lépéssel közelebb visz.

 

 


Rendezvénynaptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2