HírAblak - gazdasági információk online - 2020/1.sz.

A BÁCS-KISKUN MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HÍRLEVELE

 

Mi ez, amit Ön most olvas?

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megújult formában osztja meg Önnel a friss, aktuális és jól hasznosítható információkat. Célunk, hogy havi rendszerességgel és minőségi tartalommal segítsük a kereskedelem, az ipar, a szolgáltatás területén működő megyei vállalkozásokat új hírlevelünk, a HÍRABLAK sorain keresztül.
További észrevételeiket, javaslataikat a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre várjuk.


Üzletek kereskedelmi tevékenysége

Magyarország Kormányának döntése alapján megjelent a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet, amely az alábbiak szerint szabályozza az üzletek kereskedelmi tevékenységét:
1. § (1) A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – tilos tartózkodni.
(2) A vendéglátó üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódóan megengedett a tartózkodás.
6. § Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27. pontja szerinti üzletben (a továbbiakban: üzlet) 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos. Bővebben


KAMARAI FELMÉRÉS – A koronavírus hatása a hazai vállalati szektorra

Az elmúlt néhány hétben a koronavírus egyre több országban jelent meg, és jelenleg már Magyarországon is kimutatták. A fertőzés terjedése erőteljes hatást gyakorolhat a világgazdaságra, így természetesen hazánk gazdaságára is. Annak érdekében, hogy minél alaposabban felkészülhessen Magyarország Kormánya a várható következményekre, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) összeállított egy kérdőívet, amelynek keretében szeretné feltérképezni az aktuális gazdasági viszonyokat.
Kérjük, hogy segítsék a kormányzati intézkedések megtervezését az alábbi cikkben található kérdőív március 20-ig történő kitöltésével!
Közreműködésüket előre is köszönjük. Bővebben


KAMARAI FELMÉRÉS – Ipari szereplők egészségügyi termékek gyártására való átállása

Tisztelt Gyártó Partnerünk!
Annak érdekében, hogy a koronavírus terjedésének lehetőség szerint gátat szabhassunk, valamint Magyarország is felkészülhessen a várható következményekre, az MKIK megbízásából keressük azon magyarországi gyártókat, akik jelenleg egészségügyi termékeket állítanak elő, vagy akik jelenleg nem egészségügyi termékeket állítanak elő, viszont nagyon rövid időn belül képesek átállni egészségügyi termékek és eszközök gyártására.
Az érintett egészségügyi termékek listáját és vámtarifaszámát tartalmazó táblázatot az alábbi cikkben csatoltan találja.
Kérjük, amennyiben gyártója bármely, a lista szerinti terméknek, illetve azok gyártására át tud állni szükség esetén, töltse ki ezt a cikkben lévő online kérdőívet március 16-ig!
Jelentkezését előre is köszönjük. Bővebben


Eredményes a magyar gazdasági modellváltás - Gazdasági évnyitó 2020

A magyar gazdasági modellváltás eredményes, egyebek közt a tartós gazdasági növekedést, folyamatosan csökkenő államadósságot, fegyelmezett költségvetést, a foglalkoztatás növekedését hozta. Ezt mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Gazdasági évnyitó 2020 rendezvényen. Az MKIK elnöke felidézte a kamara javaslatát a fenntartható növekedés feltételeiről, amelyek közt szerepel a béremelés folytatása, a bérterhek csökkentése, a munkaerőpiaci mobilitás növelése, a szakképzés, a felnőttoktatás és felnőttképzés átalakítása. Parragh László kitért arra, hogy a kamara folyamatosan figyeli a vállalatok visszajelzése alapján a koronavírus gazdasági hatását. Bővebben


Pályázati lehetőségek 2020

A 2014-2020-as pályázati ciklus az utolsó évéhez érkezett. A jelenleg elérhető pályázati lehetőségekről tájékoztatjuk Önt.
Kérdéseivel keresse Nyerges Tibor gazdaságfejlesztési vezetőt az alábbi cikkben megadott elérhetőségek valamelyikén! A kamara segít annak eldöntésében, hogy fejlesztési tervei támogathatók-e valamelyik pályázati forrásból. Bővebben


Tudnivalók az új szakképzési törvényhez és végrehajtási rendeletéhez

A 2020. január 1-jétől hatályos új szakképzési törvény és annak februárban megjelent végrehajtási kormányrendelete a duális képzés megerősítése érdekében számos új feladatot határozott meg a gazdaság szereplői, illetve a duális képzőhelyek részére, amelyek egyben új lehetőségeket is hordoznak. Ezek megvalósításához az országos és területi gazdasági kamarák, ahogyan eddig is, a továbbiakban is hathatós segítséget nyújtanak a gördülékeny és sikeres átállás érdekében. Bővebben


Kamarai gyakorlati oktató képzés és vizsga

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a képzési és vizsgadíjban egyaránt támogatott kamarai gyakorlati oktatói képzést szervez az iskolai rendszerű szakképzésben gyakorlati képzést folytató szervezetek oktatói számára, a megyében több képzési helyszínen.
Fontos tudni, hogy 2019. szeptember 1-jétől csak kamarai gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal rendelkező szakemberek foglalkozhatnak tanulóval az iskolai rendszerű szakképzésben, kivéve, ha a szakképzési törvény 31. § (3) bekezdésében leírt mentességben részesülnek.
Amennyiben Ön is érintett, Gaál Bernadett gyakorlati oktatói referens várja megkeresését az alábbi cikkben olvasható elérhetőségeken! Bővebben


Beérett az alapítók munkájának gyümölcse - 25 éves a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A kezdetektől mindmáig a köztestület legfőbb jellemzője, hogy szolgáltat, és hogy a térség valamennyi vállalkozását képes segíteni. Egy „csapatmunka” a miénk. Kizárólag a vállalkozásokkal együtt érhettük el a negyed évszázad alatt, hogy az ország 23 területi kereskedelmi és iparkamarája közül a legjobbak, a legnagyobbak közé emelkedjünk. Köszönjük a bizalmat, amit a jövőben is szeretnénk megszolgálni! Bővebben


2020. január 1-jén megalakult az új békéltető testület

Dr. Palkovics László fogyasztóvédelemért is felelős miniszter 2020. január 1-jén három évre kijelölte a Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület tagjait. Jogviszonyukat pályázat útján nyerték el. A tizennégy testületi tag – akik között új tag nincsen - megfelelő szakmai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett új testület az előző években megszokott, kiváló színvonalon folytatja tovább munkáját. Bővebben


Kamarai hozzájárulás

Felhívjuk a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához tartozó egyéni és társas vállalkozások figyelmét, hogy a 2020. évi kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje 2020. március 31-e. A befizetés történhet átutalással a 10915008-00000009-21320005 számlaszámra az adószám feltüntetésével, valamint ügyfélszolgálatainkon, pénztárba történő befizetéssel. Bővebben

Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2