A Bankok milyen feltételeket vizsgálnak a hitelminősítés során?
A banki minősítési rendszer egy zárt rendszer, melynek szempontjait üzleti titkokként őrzik a bankok, és részben sem hozzák nyilvánosságra. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban egy-két "ökölszabály" felismerhető. Az egyik az éves nettó árbevétel alapján számított lehetséges hitelkeret. Ez kb. az árbevétel negyede. A másik dolog, hogy a vállalkozás ne legyen tartósan veszteséges és a saját tőkéje ne legyen negatív.


Fontos az is, hogy a vállalkozás gazdasági adatai alapján eldönthető legyen, hogy képes teljesíteni a (rövid lejáratú) kötelezettségeit, illetve képes lesz a hitelt a futamidő végén visszafizetni. Természetesen ezeken kívül számos egyéb mutató és ezek kombinációja is szerepet játszik a döntésben, ezért egyik vállalkozás esetén sem lehet 100%-os biztonsággal előre megmondani, hogy megkapja a hitelkeretet, vagy el lesz utasítva.

Azok a vállalkozások is igényelhetik a nagyobb hitelösszeget, akiknek már van meglévő Széchenyi kártyájuk vagy meg kell várni a hitelszerződés lejártát?
Minden Széchenyi kártyával rendelkező vállalkozás igényelhet magasabb hitelösszeget, függetlenül a szerződés lejárásának dátumától. Viszont ez újabb hitelképesség vizsgálatot igényel, amihez meg kell ismételni az igénylést.

A díjak ugyanúgy ismétlődnek az újabb hitelszerződésnél?
Igen.

Ha nem ingatlanfedezetes hitelről van szó, miért kell feltüntetni a kezes ingatlanait?
Szintén az ügyfélminősítés során szempont, növeli az ügyfél hitelképességét, ha a kezesnek van vagyona, pl. rendelkezik ingatlannal. 6-10 MFt összegű hiteligénylés feltétele egy az egyéni vállalkozó vagy az ügylet kezese min. 50 %-os tulajdonában lévő ingatlan (az ingatlan biztosítékként nem kerül bevonásra). Az ingatlan meglétéről és adatairól az Ügyfél nyilatkozik, melyet a Bank jogosult ellenőrizni.

A kezes mivel vállal kötelezettséget (vagyonával, keresetével, vagy mivel)?
A készfizető kezes azt vállalja, hogy a Bank első felszólítására fizet az adós helyett. Amennyiben sem az adós, sem a kezes nem fizet, a hitelező jogosult végrehajtást kezdeményezni mindkettőjük ellen.

A lejáratkor, ha a vállalkozás meghosszabbítja a szerződést, fel kell-e tölteni 100%-ra a számláját?
Hosszabbítás és hitelkeret emelés esetén a kamatokat, díjakat kell megfizetni, elvileg a tőkét nem kell törleszteni, ha ugyanazt a bankot választja a vállalkozás és a hitelkeret hosszabbítására vonatkozó igénylést már a lejárat előtt legalább 30 nappal beadta a Regisztráló Iroda részére és a Bank az alapján pozitív hiteldöntést hozott.

Rendezvénynaptár

August 2022
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó