Hatalmas digitális hátrányban a hazai vállalkozások

December 12-én több szakmai előadó és kiállító közreműködésével rendezték meg Kalocsán, a Városháza dísztermében a Kis- és Középvállalkozások Digitális Napja elnevezésű programot.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsai Képviselete, valamint a Modern Vállalkozások Programja rendezvénye lehetőséget teremtett az érdeklődők számára arra, hogy elsajátítsák a naprakész üzleti infokommunikációs technológiákat, de megismerkedhettek a munkához szükséges informatikai eszközökkel, amelyek egyben felzárkózási lehetőségeket is biztosítanak számukra az elektronikus gazdaságban.
Ez annál is inkább fontos, nyilatkozta az esemény kapcsán Koleszár Péter, a Modern Vállalkozások Programjának vezető IKT tanácsadója, hiszen ezen a területen a hazai kkv szektor vállalkozásai jellemzően komoly lemaradással küzdenek.


Igyekszünk a vállalkozások számára a legaktuálisabb témákban rendezvényeket szervezni. Tematikus előadásaink is vannak. Többek között az építőipar, a kereskedelem, az e-kereskedelem mindig sláger téma. Volt már olyan rendezvényünk, ahol a GDPR-ról vagy bármilyen más, aktuális hatósági feladatokkal, vagy hatósághoz kötődő vállalkozói feladatokkal kapcsolatos teendőkről tartottunk rendezvényt. A hazai kis- és középvállalkozások jelentős lemaradásban vannak európai uniós versenytársaikhoz viszonyítva, ha a vállalkozások digitalizáltságát vagy a digitális eszközök használatának tekintetében hasonlítjuk össze őket. Ez pedig jelentős versenyhátrányt jelent a hazai kkv-k számára. Igyekszünk azokat a megoldásokat megmutatni a vállalkozásoknak, amelyek által, ha csak egy kis befektetéssel is, jelentős előrelépést tudnak tenni, hatékonyabban és gazdaságosabban tudják a vállalkozásukat működtetni.


Koleszár Péter vezető IKT tanácsadó hangsúlyozta, a digitalizációba invesztált befektetések rövid távon is megtérülnek. Elmondta továbbá, hogy a hazai kis- és középvállalkozások közel kétharmada idegenkedik a digitális újdonságoktól, amelyek nem csak a munkafolyamatokat könnyítenék meg, de képesek javítani a cégek versenyképességét is.


Ha észszerűen választjuk ki az új a megoldásokat, akkor ezek a befektetések rövid távon is hatékonyan működhetnek és megtérülhetnek, akár egy számlázó programnak a bevezetéséről, vagy akár egy ügyfélnyilvántartó rendszer bevezetéséről beszélünk. Ha tudjuk, hogy kik az ügyfeleink, akkor máris meg tudjuk spórolni a reklámra költött költségünk nagy részét, vagy tudjuk úgy csoportosítani, hogy jó helyre költsük el ezeket a pénzeket. A vállalkozások 70 százaléka nem túl nyitott vagy zárkózott a digitális technológiákra. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem használnak e-mail-t, hanem azoktól az alaptechnológiáktól nem tudnak továbblépni, amelyek a mindennapos használatban szükségszerűek vagy jogszabály által előírt kötelezettségek. Hogy mivel tudja segíteni a Modern Vállalkozások Programja ezeket a vállalkozásokat? Elsősorban egy olyan tanácsadói hálózatot üzemeltetünk, amely ingyenesen igénybe vehető – hangsúlyozta Koleszár Péter vezető IKT tanácsadó.

Forrás: Vörös István, koronafm100.hu

 

Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2