Ipar 4.0, egy új korszak kezdete a KKV szektorban

A negyedik ipari forradalom derekán, a magyar kis-és középvállalkozások fele még mindig elavult rendszerekben gondolkodik, noha a digitalizáció-szkeptikus nézet az üzleti életben nem kifizetődő. Miről marad le, aki elutasítja az Ipar 4.0 technológiákat, és mi vár arra, aki nyit feléjük? A MVP-KMR programsorozat második állomásán a technológia adta versenyképességet feszegették a szakértők. Gaál József, mint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara iparfejlesztésért és innovációért felelős alelnöke is tartott előadást a rendezvényen.

A Modern Vállalkozások Programjának közép-magyaroroszági régióra kiterjesztett pilot projektének fókuszában most a technológia és az Ipar 4.0 vállalkozásra gyakorolt hatása állt.

Csökkenő bérköltség, látványosan növekedő profit, versenyelőny, támogatás. Az Ipar 4.0 technológiákat használó kis-és középvállalkozások ezeket az előnyöket mind kiélvezhetik. „A digitalizálható iparnak köszönhetően nő az ipari termelés, javul a cégek versenyképessége, a vállalkozások gyorsabban ki tudják elégíteni a megrendeléseket, és más jellegű szellemi kihívásokat kínál a döntéshozóknak. Például a nehéz, monoton munkafeladatok automatizálhatóvá válhatnak, ami nem csak energiát, de rengeteg bérköltséget is megspórol a cégnek”– mondta Lepsényi István. A gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár ezen kívül az Ipar 4.0 stratégia kulcsfontosságú elemeiről is beszélt, valamint megfogalmazta a kormány célkitűzését is, miszerint: „alapvető feladat, hogy növeljük a kis-és középvállalkozások tudását és tudatosságát, valamint hozzájáruljunk ahhoz, hogy sikeresen át tudják alakítani a termelési és gyártási folyamatokat az elvásároknak megfelelően.” Ennek gyakorlati lépéseit Vityi Péter mutatta be részletesen előadásában, aki az Ipar 4.0 átállás előnyeit és nehézségeit is mérnöki pontossággal ismertette. Vajta László az ehhez szorosan kapcsolódó szakmai problémákra hívta fel a figyelmet az egyetemi mérnökképzés és az ipari digitalizáció összefüggésében. „Jelenleg a szakképzésből nincs átjárás az egyetemi képzésekre, ami sok esetben hátrányt jelent a gazdaság egészére nézve. Hiszen szükség van a szakképzett, majd továbbképzett munkaerőre” – hangzott el az előadásban.

Gaál József a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara iparfejlesztésért és innovációért felelős alelnöke szintén kitért az szakképzés és az Ipar 4.0 összefonódására a középfokú oktatásban, és hangsúlyozta, hogy igyekeznek az adott technológiák ismeretére, felhasználására tanítani a fiatalokat. Ezen kívül előadásában többször hangsúlyozta az esemény egyik fő mozgatórugóját, az átalakulás igényének miértjeit, valamint megfogalmazta a központi gondolatát is: „az a vállalkozás, amelyik nem alkalmazza az Ipar 4.0 nyújtotta technológiákat, egy idő után behozhatatlan lemaradásokat szerez.”

Forrás: infoter.hu

Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2