Brexit - Az alkotmányügyi bizottság javasolja az EP-nek a brit kilépési megállapodás megszavazását

Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága (AFCO) január 23-i vitáját követő szavazáson nagy többséggel fogadta el azt a jelentést, amelyben azt ajánlja az EP-nek, hogy a jövő héten esedékes plenáris ülésén fogadja el a brit kilépési megállapodást Nagy-Britannia uniós tagságának rendezett megszűnése érdekében.

Guy Verhofstadt, az EP illetékes Brexit-ügyi megbízottja a 23 támogató, és 3 ellenszavazat mellett elfogadott szöveg előadója a brit kilépési megállapodásról szóló jövő heti szavazás tétjére emlékeztetve arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy a döntés a rendezett, vagy a megállapodás nélküli, úgynevezett kemény Brexitről szól.
"Ha arról szavazhatnánk, hogy legyen, vagy ne legyen Brexit, én Nagy-Britannia maradása mellet voksolnék. Most azonban arról szavazhatunk, hogy a brit kilépés a legkevesebb kárt okozza úgy a szigetországnak, mint az Európai Uniónak" - fogalmazott.
Elmondta, a megállapodás minden olyan fontos, az EP és az Európai Unió egésze számára fontos prioritást magában foglal, mint az EU-s és brit polgárok jogai, valamint a kemény határok visszaállításának elkerülése az ír szigeten. Noha a szöveg továbbra is hordozza a kemény határ visszaállításának lehetőségét, megvédi az ír gazdaságot, valamint az egységes piacot - mondta.
Véleménye szerint azonban minden attól függ, hogy a britek miként fogják végrehajtani a megállapodásban foglaltakat. A végrehajtás ellenőrzése érdekében Verhofstadt azt javasolta, jöjjön létre együttműködés az Európai Parlament és a brit parlament között egy közös felügylet működtetése érdekében.
Antonio Tajani, az EP szakbizottságának elnöke beszédében kiemelte, a Brexit életbelépését követő 11 hónapos úgynevezett átmeneti időszakban arra kell fókuszálni, hogy az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatainak minden részletét megnyugtató, mindkét fél számára elfogadhatóan megtárgyalják és rögzítsék.
"Szomorú történelmi pillanat ez számunkra. Nagyon sajnáljuk, hogy ilyen véget ért ez a folyamat" - fogalmazott Tajani.
A brit kiválási megállapodásról az Európai Parlament a január utolsó napjaiban esedékes plenáris ülésén szavaz, amelyet azt követően az uniós tagországokból álló tanácsnak is ratifikálnia kell. Londonban január 23-án törvényerőre emelkedett a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlament által január 22-én jóváhagyott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta.
Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a kilépési megállapodást Ursula von der Leyen bizottsági elnök, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke január 24-én írja alá. A Downing Street azt közölte, brit részről Boris Johnson kormányfő várhatóan a következő napokban írja alá a megállapodást.

Forrás: MTI


Rendezvénynaptár

July 2022
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó