Vendégmunkásokra vonatkozó jogszabálymódosítások

A Magyar közlöny 2024. évi 023. számában az alábbi rendeletmódosítások jelentek meg a 2023. évi XC. törvény a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokkal összefüggően:

 • 35/2024. (II. 29.) Korm. rendelet A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló 2023. évi XC. törvény végrehajtásáról
 • 36/2024. (II. 29.) Korm. rendelet A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvénnyel összefüggésben veszélyhelyzeti kormányrendeletek módosításáról


A jogszabályok módosítása még 2023 júliusára nyúlik vissza, amikor is az Országgyűlés elfogadta a törvényt, ami októberben lépett volna életbe, azonban további szigorítások miatt csak most tudott véglegesen lezárulni, mivel a szabályozáshoz több minisztériumi erőforrásra is szükség volt - írja az index.hu.

A Kormány célja, hogy 2024-ben 15–64 éves korosztályban az aktivitási rátát a jelenlegi 78-ról 85 százalékra növekedjen. Ezzel párhuzamosan folyamatosan jönnek a bejelentések a külföldi tőkebefektetésekről, amelyek jellemzően további munkaerő-kapacitásokat igényelnek.

Az idegenrendészeti törvény és végrehajtási szabályai szerint 65 ezer főben határozza meg az összesen az idei évre kiadható, foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek, valamint vendégmunkás-tartózkodási engedélyek legmagasabb számát. Azonban amíg rendelkezésre áll magyar munkavállaló, úgy a munkáltatónak kötelező őt foglalkoztatnia. Ennek a menetét Czomba Sándor ismertette:

 1. a munkáltató beadja a munkaerőigényét az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztálya felé,
 2. a járási hivatal területileg illetékes képviselete elkezdi a magyar munkavállalók felkeresését, felkutatását, ami a környező területeket is érinti,
 3. majd ezt követően a hivatalban elkezdődik a munkaerő leválogatása,
 4. ha van magyar munkaerő, akkor ajánlatot tesz a munkáltató felé, és csak akkor adhat be külföldi munkavállalókra igényt, ha a felajánlott magyar munkaerőt alapos indoklással valamiért elutasítja.


Fontos megjegyezni, hogy továbbra is csak regisztrált munkaerő-kölcsönző végezheti a külföldi munkavállalók toborzását.

Az új idegenrendészeti törvény egyértelművé teszi, hogy kit milyen feltételekkel lehet majd foglalkoztatni Magyarországon. A szezonális vendégmunkások 6 hónapra érkezhetnek, és könnyített közvetítési eljárás lefolytatása szükséges az esetükben is. A szezonális munkások fél, illetve maximum egy évig tartózkodnak Magyarországon.

Összesen 485 szakmából közel 300 tiltólistára került a vendégmunkás-tartózkodási engedély tekintetében, ilyenek például a

 • törvényhozó, miniszter, államtitkár, egyházi vezető,
 • gazdasági, költségvetési szervezet vezetője és pénzintézeti tevékenységet folytató egység vezetője,
 • bányamérnök, kohó- és anyagmérnök, fa- és könnyűipari mérnök, építész- és építőmérnök,
 • rendszerelemző, valamint szoftverfejlesztő,
 • fizikus, csillagász és matematikus,
 • mentőtiszt, rendőr és tűzoltó,
 • de még állatorvos, sőt újságíró sem lehet vendégmunkás.

Rendezvénynaptár

May 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2