A mérnökök által létrehozott termékek szabnak irányt a gazdaság fejlődésének

A műszaki szakemberek hatékonyságnövelő technológiai tudása adja a szakmai hátterét az európai élmezőnybe tartozó magyar gazdasági növekedésnek, a külföldi beruházók hazánkba településének – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A tárca a Magyar Mérnökakadémiával, a Magyar Mérnöki Kamarával és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével kötött együttműködési megállapodást a technikai, technológiai fejlődés elősegítése, a mérnökképzés népszerűsítése érdekében.

A magyar gazdasági növekedés már tavaly is a legjobbak közé tartozott, az idei első negyedévben pedig a legmagasabb volt Európában. A kormányzati intézkedések helyes irányát és a kiváló műszaki szakemberek nemzetközi elismertségét igazolja az is, hogy 2018-ban 98 külföldi cég döntött nagyberuházása magyarországi megvalósításáról – fejtette ki Palkovics László.
A miniszter elmondta, hogy míg 2012-ben a felsőoktatásba felvételizők 21-22 százaléka jelentkezett az ún. MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki vagy informatikai) képzésekre, az azóta elvégzett sikeres munkának köszönhetően ez az arány idénre 30 százalék fölé nőtt. A mérnökszervezetekkel való együttműködés új alapokra helyezésétől a minisztérium a műszaki szakmák megbecsültségének további növekedését, az utánpótlás mennyiségi és minőségi bővülését várja – hangsúlyozta Palkovics László.
A létrejött megállapodás alapján a mérnökszervezetek a technikai, technológiai fejlődés elősegítése érdekében vállalkoznak rendszeres szakmai egyeztetésekre, állásfoglalások készítésére, stratégiákkal kapcsolatos javaslattételre. Kiemelt cél a mérnökképzés népszerűsítése, a fiatal szakemberek képzésének, munkájának támogatása, a nők és férfiak arányának javítása a felsőoktatásba jelentkezők körében. Közös törekvés a műszaki területeken működő vállalatok segítése, az ipar 4.0 kihívásaira való felkészülés és felkészítés, a versenyképességet erősítő innováció ösztönzése is.

Forrás: ITM Kommunikáció

Rendezvénynaptár

January 2021
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó