Tízmilliárdok a cégeknek és a dolgozó nyugdíjasoknak

Jelenleg nagyjából 75 ezer ember dolgozik munkaviszonyban nyugdíj mellett, a szám idén akár hetvenezerrel is emelkedhet a közterhek mérséklése miatt – mondta Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese. A célirányos adócsökkentés ebben az évben 45 milliárd forintot hagyhat a dolgozó nyugdíjasoknál, illetve az őket foglalkoztató cégeknél.

A vállalkozások 21 százaléknyi közterhet spórolhatnak meg tavalyhoz képest, ha munkaviszonyban alkalmaznak nyugdíjast, a munkavállalók pedig 14 százalékos előnyhöz juthatnak. Utóbbit Tállai András egy példával mutatta be: bruttó százezer forintból a múlt évben 71 ezer forintot kapott meg egy dolgozó nyugdíjas, idén ellenben 85 ezer forinthoz juthat. Így egy év alatt 168 ezerrel több maradhat az érintett zsebében.
Tállai András a legfrissebb adatokat ismertetve elmondta, nagyjából 75 ezer ember dolgozik munkaviszonyban nyugdíj mellett, az ő esetükre vonatkozik a járulékcsökkentés. A megbízással vagy más módon dolgozók létszáma szintén megközelíti a 75 ezret.
Tállai András kitért mindezek mellett arra is, hogy – a társadalombiztosítás rendszerének egyik legfontosabb elve szerint – bizonyos ellátások csak akkor járnak, ha a munkavállalók járulékot fizetnek. Mivel ezt a közterhet immár nem vonják le a nyugdíjas dolgozóktól, az érintettek nem számíthatnak táppénzre vagy az úgynevezett fél százalékos kiegészítő nyugdíjemelésre.
Az új szabálynak éppen az a lényege, hogy a lehető legtöbb pénzt kapják kézhez a fizetésükből a munkaerőpiacra visszatérő nyugdíjasok, s csupán a legkisebb elvonást alkalmazza esetükben az állam. A pénztárcában maradó többlet így jelentősen szélesítheti az érintettek anyagi lehetőségeit, már csak azért is, mert a nyugdíj mellett munkát vállaló személyeket ezentúl is minden olyan társadalombiztosítási ellátás megilleti, amit eddig nyugdíjasként igénybe vehettek. Ebben semmilyen változás nincs, ugyanúgy jár tehát a kórházi és a háziorvosi ellátás, s felkereshető a szakrendelés is, mint eddig – húzta alá a miniszterhelyettes.


Forrás: Magyar Idők, Pénzügyminisztérium

 

Rendezvénynaptár

August 2022
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó