A kamarai együttműködés erősítéséről írtak alá megállapodást a visegrádi országok (V4) kereskedelmi és iparkamarai vezetői csütörtökön Budapesten.

 

A dokumentumot Petr Kuzel, a Cseh Kereskedelmi Kamara elnöke, Andrzej Arendarski, a Lengyel Kereskedelmi Kamara elnöke, Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke írta alá.

A V4 kamarai vezetők a megállapodásban megfogalmazták, hogy közös álláspontot alakítanak ki a gazdaságot érintő európai uniós kérdésekben, feltárják a kölcsönösen előnyös lehetőségeket a kiemelt ágazatokban, köztük az autóipar, elektronika, az élelmiszeripar, az energetika, a logisztika és a turizmus, az innovatív iparágak területén, támogatják a vállalkozásokat üzleti kapcsolataik bővítésében, a beszállítói lánchoz kapcsolódásban.

Parragh László a tanácskozást követően az MTI-nek elmondta: a kamarák elnökei aggodalmuknak adtak hangot az ukrán válságra adandó uniós válaszok miatt, amelyek érzékenyebben érinthetik a V4 országok gazdaságát a többi tagországénál. Az ukrán termékek uniós vámmentessége pedig a V4 országok vállalatait hozhatja leginkább hátrányos helyzetbe, az energiaigényes termékek esetében ugyanis az ukrán áruk előállítása nagyságrendekkel olcsóbb. Hangsúlyozta, hogy a visegrádi országoknak ugyan közös érdeke, hogy a térség sikeres legyen, ugyanakkor versenytársai is egymásnak.

A megbeszélésen Parragh László szerint kiderült, a V4 országok között Magyarország sikeresen ismerte fel a szakképzés jelentőségét, ezért a többi ország tanulmányozza a magyar példát, és szerinte hamarosan átalakítják saját szakképzésüket is.

Egyetértettek abban, hogy erős kamarákra van szükség, Csehországban és Szlovákiában tárgyalnak a teljes körű kötelező regisztráció bevezetéséről. Magyarország is figyeli, hogy a kamara szervezésében milyen tapasztalatokat, eredményeiket lehet átvenni - mutatott rá az MKIK elnöke.

Forrás: MTI


Rendezvénynaptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2