Tájékoztató weboldal a digitális állampolgárság programról

A Deregulációs Kerekasztal a tavalyi évben napirendjére tűzte a Digitális Állampolgárság Programot és támogatta annak megvalósítását. Tájékoztatjuk, hogy elérhetővé vált a Digitális Állampolgárság Programot (DÁP) közérthető formában bemutató weboldal, mely ismerteti a DÁP mobilapplikáció induló funkcióit, a várható fejlesztéseket, továbbá tájékoztatást nyújt arról is, hogyan és milyen feltételekkel működik majd a regisztráció.


A DÁP mobilalkalmazás a Digitális Állampolgárság Program kulcsa, mely 2024. május 18-tól letölthető az App Store-ból, valamint a Google Play áruházból. 2024. május 21-től indul a Digitális Állampolgárság regisztráció:  

  • online, a mobiltelefonnal; vagy
  • személyesen, bármelyik kormányablakban. (Az első időszakban csak a kormányablakokban lehet regisztrálni.)


A tervezett szolgáltatások az alábbiak szerint válnak elérhetővé:

2024. szeptember

Személyazonosság igazolása, QR-kódos bejelentkezés állami weboldalakra és alkalmazásokra, Digitális aláírás, Erkölcsi bizonyítvány igénylése, Időpont foglalás kormányablakba

2025. III. negyedév

QR-kódos bejelentkezés piaci szolgáltatóknál, Elektronikus aláírás piaci szolgáltatóknál

2025. IV. negyedév

Gépjármű adás-vétel, Fizikai okmányok kiváltása (pilot), Jogosultság igazolása piaci szolgáltatóknál

2026.

ePosta, eFizetés, Közigazgatást érintő legfontosabb ügyek digitalizálása


Az állami weboldalak – például a magyarorszag.hu vagy az eeszt.gov.hu – és alkalmazások továbbra is megmaradnak a megszokott személyes vagy online ügyintézési lehetőségekkel együtt. A digitális erkölcsi bizonyítvány lesz Magyarország első digitális okmánya, melyet egy gombnyomással igényelhetnek az állampolgárok.