A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara egy tartalmas szakmai nap keretében adott gyakorlati tudást, naprakész információkat és inspirációt a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásoknak, szálláshely-szolgáltatóknak, valamint a területükön dolgozó pénzügyi és számviteli szakembereknek a működés hatékonyságáról, az új pénzügyi lehetőségekről és adózási kérdésekről.
A november 18-án megrendezett programot Slonszki Attila, a kamara kereskedelmi alelnöke nyitotta meg.
Két szekcióban zajlott a tájékoztató. A vendéglátó szekció tagjai részére elsőként Várhelyi Miklós, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének zsűriigazgatója, többszörös olimpiai bajnok, Aranysapka- és Venesz díjas, Aranykoszorús mesterszakács kereste a választ arra a kérdésre, hogy együtt, vagy külön lenne eredményesebb, hatékonyabb a turizmus–vendéglátás ágazat.
A hatékonyabb működés és a kiemelkedő vendégélmény érdekében is bevethető, ma már megkerülhetetlen mesterséges intelligenciáról Juszkó Anita, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke, a Four Points by Sheraton Hotel és Konferenciaközpont igazgatója, szálláshely-minősítő auditor beszélt „Turbózd fel a vendéglátást!” címmel.
Már adottak új finanszírozási megoldások a belföldi turizmusfejlesztésére. Az illetékes vállalkozások pénzügyi partnere a Kisfaludy Turisztikai Hitelközpont (KTH). Hogy miért érdemes a KTH-t választani, erre Rózsa Tamás, a Kisfaludy Turisztikai Hitelközpont termék- és folyamatmenedzsere adott választ.
A konyhatechnológiai újdonságok is növelhetik a forgalmat a vendéglátásban. Ezt igazolta Blendea Károly, a ManGold Kitchen kreatív séfjének, a szakácsművészet egyik hazai kiválóságának előadása.
A vendéglátó szekció együttgondolkodását Várhelyi Miklós mesterszakács zárta, interaktív formában. A szakmai életpályamodell fontosságát hangsúlyozták, valamint arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként lehet megtartani a munkaerőt a vendéglátásban.
A Vállalkozásfejlesztési Program keretében megrendezett konferencia szálláshely szekciójába jelentkező résztvevők a szálláshely-szolgáltató vállalkozások adókötelezettségeit ismerhették meg Horváthné Huszka Bernadett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tájékoztatási Igazgatósága Dél-alföldi Tájékoztatási Osztálya szakértőjének előadásából.