A Parlamentben köszöntötték a kiválóságokat

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy szakmát tanulni és általános műveltséget szerezni egyformán fontos, „a sorrend azonban nem mindegy.”

 

A tőlünk fejlettebb országokban előbb tanulnak szakmát a diákok, és ennek birtokában vágnak neki az életnek – mondta. Felidézte, 2010-ben a kamara megállapodást kötött a kormánnyal arról, hogy növelik a szakképző intézményekbe járók számát. Ennek köszönhetően ma már többen járnak a szakgimnáziumokba, mint általános gimnáziumokba, ami úgy gondolják, „a helyes irány.”

A Szakma Sztár Fesztivál keretében megrendezett vetélkedők részvételi adatairól közölte: összesen 7800 diák vett részt az írásbeli előválogatón, közülük 474-en jutottak be a válogatóba, az országos döntőben pedig 192 fiatal versenyzett.

Parragh László kijelentette: a legbiztosabban megtérülő befektetés a tudás.

A világban növekvő bizonytalanság nem leértékeli, hanem felértékeli a kétkezi értékteremtő munka becsületét – hangsúlyozta beszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny dobogós helyezettjei és felkészítőik számára rendezett emléklapátadó ünnepségen a Parlamentben.

A házelnök úgy fogalmazott: az a fiatal, aki ma szakmát kap a kezébe, és annak idővel magas szintű művelőjévé, mesterévé válik, a legtöbbet teszi önmaga biztonságos jövője érdekében.

Nincs olyan világjárvány, amely fölöslegessé tenné a szakmunkát, nincs olyan háború, amelynek végeztével az újjáépítésben mellőzni lehetne a szaktudást, és nincs olyan mesterséges intelligencia sem, amely az emberi alkotóerő helyébe tudna lépni – húzta alá Kövér László, megjegyezve: az intelligencia az emberi lélekből fakad, lélek hiányában pedig a gépeknek soha nem lesz olyan alkotóerejük, mint az embernek.

A lélek az, ami erőt ad az embernek az élethez – emelte ki, hozzátéve: a lélek ad erőt a fiataloknak ahhoz, hogy „a 21. században szédületes sebességgel fejlődő technológiának ne rabjai, hanem urai legyenek.” Az Országgyűlés elnöke kitért arra is, hogy a munkaalapú gazdaságpolitika 2010 óta lépésről lépésre átformálja Magyarországot. „A célként kitűzött és létre is hozott egymillió munkahely mindenekelőtt többszázezer anyagi stabilitásban élő családot jelent, amelyek nem szorulnak másokra, mert a maguk munkájából élnek, és amikor a válságok idején megnehezednek a dolgok, akkor is számíthatnak arra, hogy erőfeszítéseik holnap termőre fordulnak” – mondta.

Az ünnepségen Kövér László Parragh Lászlóval és Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárával együtt adta át a helyezetteknek járó emléklapokat.


Képek: https://www.flickr.com/photos/mkik/albums/72177720309265593


Forrás: MKIK/Híradó


Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2