Új jogcímkód a duális képzésben foglalkoztatottakra vonatkozóan

A NAV honlapján a T1041-es nyomtatványhoz új útmutató ( https://nav.gov.hu/nyomtatvanyok/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/24T1041 ) jelent meg, melynek értelmében a szakképzési munkaszerződés új jogcímkódot kapott, amely visszamenőleg 2023. július 1-jétől használható.

Az új jogcímkód megoldja, hogy az azonos munkáltatónál keletkezett párhuzamos jogviszonyok (saját dolgozók képzése) mindegyike látszódjon a NEAK rendszerében. A módosítás visszamenőleg nem kötelező, de a saját dolgozót foglalkoztató duális képzőhelyeknek feltétlenül javasolt a visszamenőleges módosítás a szakképzési munkaszerződéses jogviszony kezdetétől vagy 2023. július 1-jétől (amelyik a későbbi).


A 1131-es jogcímkódnál nem kötelező a munkaidő megjelenítése, de a munkavállalók számára több esetben fontos lehet, hogy a nyilvántartás ezt az adatot is tartalmazza, ezért javasoljuk a heti munkaidő feltüntetését továbbra is.
Az új jogcímkód alkalmazásával kapcsolatban részletes információk a NAV honlapján olvashatóak: https://nav.gov.hu/ado/jarulek/szakkepzesi-munkaszerzodeses-jogviszony-bejelentese

A 1131-es jogviszonykód elsősorban az Szkt. 90/A. § szerinti – felnőttképzésben résztvevők – szakképzési munkaszerződés alapján fennálló biztosítási jogviszony bejelentésére szolgál, melynek bevezetését az indokolta, hogy a saját munkavállaló képzésekor két munkaviszony áll fenn ugyanazon felek között, melyeknek azonos jogviszonykódon történő kezelése a társadalombiztosítási ellátásokra jogosultság szempontjából nem célszerű.
Alkalmazható azonban akkor is, ha a duális képzőhely és a tanuló, illetve képzésben résztvevő személy között kizárólag az Szkt. 83. § szerinti (nappali tagozatos tanulókra vonatkozó) szakképzési munkaszerződéssel létrejött munkaviszony áll fenn.

Mivel a NEAK rendszerében a korábbi jogcímkóddal „eltűntek” az azonos munkáltatóval kötött párhuzamos jogviszonyok közül a szakképzési munkaszerződésesjogviszonyok, ezért az érintett munkavállalóknak (saját dolgozó két párhuzamos jogviszonnyal) nagyon fontos lenne a visszamenőleges módosítás. A többiek esetében elegendő mostantól alkalmazni.

 

Forrás: nav.gov.hu


Rendezvénynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2