2024 a fejlesztések éve lesz a szakképzésben

Az idei év a fejlesztések éve lesz a szakképzésben, a folyamatos digitális tananyag-fejlesztés, az oktatói béremelés, valamint az oktatási centrumok fejlesztése mind szükségesek ahhoz, hogy az eddig elért sikerek után 2030-ig világbajnok legyen a magyar szakképzés.

 

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára tájékoztatójában úgy fogalmazott, a jó szakképzés olyan, mint amilyenné a megújult magyar szakképzés vált 2020-tól, ekkor indult el a Szakképzés 4.0 program, amelynek a gyakorlatorientált oktatás a fő hangsúlya.

Ennek megvannak már az eredményei, a statisztikák szerint jelenleg tíz diákból hat a szakképzést választja, tavaly pedig a szakmák Európa-bajnokságán bajnok lett a magyar szakképzés, amely így nemzetközi szinten is jól teljesít – fogalmazott.

Az államtitkár kifejtette, ahhoz, hogy 2030-ig világbajnok legyen a hazai szakképzés, a folyamatos digitális tananyag-fejlesztés, az oktatói béremelés, valamint a modern szakképzési centrumok és iskolák megléte szükséges.

Tavaly év végén készült el hétszáz digitális tananyag, ebből kétszáz a közismereti, ötszáz pedig a szakmai tárgyakra vonatkozik, 60 milliárd forintból, több mint 32 százalékkal emelték mintegy 24 ezer oktató bérét, továbbá nemrégiben elkezdődött a 21. századi szakképző iskola program – sorolta Hankó Balázs.

Hozzátette, utóbbi fejlesztésekre összesen 96 milliárd forintot fordítanak, a beruházások 31 szakképző intézmény 34 telephelyén indulnak el.

Az államtitkár szavai szerint ezek a beruházások elsősorban digitális, eszköz- és tanműhelyi fejlesztéseket jelentenek, azaz a gyakorlatorientált képzést erősítik, de megvalósulnak épületenergetikai korszerűsítések is.

A szakképzés kulcsa, hogy a munkaerőpiac jelenlegi és jövőbeni igényeire készítse fel a fiatalokat, emellett biztosítsa számukra a szakmát, az érettségit és az egyetemre történő továbbtanulást – jelentette ki Hankó Balázs államtitkár.

 

Forrás: MTI


Rendezvénynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2