Olvasási idő: 5 perc

Kíváncsi voltam és kiszámoltam. A Covid által 35122 elhalálozás történt a https://koronavirus.gov.hu/ 2021 december 4-i adatai szerint. 2020. márciustól 2021. december 4-ig napi szinten átlagosan 58 honfitásunk halálát okozta. 

Nézzük meg, mekkora gyilkológép a légszennyezés,

mely a korai halálozások egyik jelentős oka!

 

Nem látható és lassan ölő gyilkológép ez is. Európában kb. 600.000 ember halálát okozza évente. Érdekes adat, hogy ez kb. 10.000-szer annyi, mint ahányan meghalnak közúti balesetben.

Magyarországon kb. 9.000 ember hal meg évente a légszennyezés miatt, ami 25 fő naponta. Tehát 58:25 re győzött a Covid. Ha azonban azt nézzük, hogy a Covid hivatalosan csak 21 hónapja van velünk, akkor mit mondjunk a levegőszennyezésről? Hány hónapja van velünk? 60 vagy 70 év hány hónap?  

Vajon mit tud a kettő együtt közösen? Nincs jó hírem. A levegőszennyezés és a Covid jóbarátok, mivel együtt szeretnek járni. Tavaly Milánóban mutatták ki elsőnek, hogy ha nagyobb a légszennyezés, akkor nagyobb a Covid terjedési lehetősége is. Persze, hiszen a vírus a szálló por részecskéihez is képes tapadni, ami 2,5 mikron átmérőjű por részecske esetén akár a tüdő hörgőihez is eljuthat. Pontosan a légzőszervhez! A két gyilkos tehát együtt jár és közösen hatékonyabbak ellenünk. 

Menjünk még mélyebbre! Van-e összefüggés a levegőszennyezés és a klímaváltozás között? Hogyne volna! A klímaváltozást a légkörbe jutó CO2 okozza, mint a 2. legfőbb üvegházhatású gáz.  Ez a fosszilis anyagok (földgáz, olaj szén, lignit stb.) elégetése során keletkezik legnagyobb mértékben. Lássuk, hogy mi okozza a légszennyezés jelentős hányadát! Nos, szintén a fosszilis anyagok, pl. üzemanyagként. Tehát a levegőszennyezés a klímaváltozáshoz is hozzájárul és kedvez a Covidnak is. A szennyezett levegő így két oldalról öli az embert.

Ha tudjuk csökkenteni a levegőszennyezést,

akkor a Covid fertőzőképessége is jelentősen csökken.

A levegőszennyezés világszerte évente kb. 3 millió ember életét oltja ki. Az emberek pedig mit sem sejtve, lassan szívják be ezt a levegőt, és légúti, légzőszervi vagy közvetett módon egyéb betegségben szenvednek. Egy felnőtt ember átlagosan 16 be- és kilégző mozgást végez percenként, egy ütemben kb. fél liter levegőt lélegzik ki és be. Ez percenként kb. 8 liter levegő.

A városokban az egyik legnagyobb légszennyező forrás a lakossági fűtés. Fontos, hogy a forgalmas közutak mentén a közlekedésnek szintén jelentős hatása van, de ez elmarad a lakossági fűtés hatásától. 

Az egészségre a legnagyobb veszélyt a PM10 kisméretű részecske, vagyis a szálló por okozza. Ez a 10 mikrométer átmérő alatti porrészecskéket jelenti, melyet a felső légutak szűrőrendszere felfog. Jóval veszélyesebb az egészségre a PM2,5 részecske méret, mely a 2,5

 
pmkibocsatas

mikron alatti átmérőjű porok halmaza. Ez a frakció jelentősen veszélyesebb, mert ezek felületére tapadnak a mérgező anyagok. Melyek ezek a mérgező anyagok? A hulladékok égetésekor a levegőbe jutó fémek nagyobb része erre a 2,5 mikron átmérőjű porrészecske felületére tapad. Ezek már közvetlen a tüdő hörgőibe is bejutnak és nem ürülnek ki onnan. Az ettől kisebb, 1 mikronos részecskék még a véráramba is bejutnak. A légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések: a trombózis, az infarktus, az érelmeszesedés okozói is lehetnek. 

Mérések alapján megállapították, hogy mindkét részecske átmérő kibocsátásának 65% -át a lakossági fűtés okozza, tehát nem az ipar és nem a közlekedés a fő okozó.

Végül nézzük meg, hogy mit okoz a légszennyezés a WHO szerint!

  • Az Egészségügyi Világszervezet igazolta, hogy a légszennyezettség rákkeltő.
  • A légszennyezés a világon évente 3 milliónál is több ember életét követeli.
  • 8 halálesetből 1-et a légszennyezés okoz.
  • A Föld lakóinak 92 %-a él a PM10 légszennyezettségi érték feletti szennyezett területeken.
  • A légszennyezés által okozott megbetegedések nemzetgazdasági költségei (munkából való kiesés, egészségügyi ellátás) a GDP arányában Magyarországra számolva: a GDP kb. 19 %-a (az EU átlag a GDP 10 %-a).

Nos, ennyire fontos a tiszta levegő!

Vigyázzunk rá, hogy vigyázzunk magunkra!

Nagyon fontos tehát, hogy mivel is milyen módon fűtünk. A jó hír, hogy a porszennyezés tendenciája csökken az idő távlatában. Az alábbi grafikon megmutatja a hazai telepített mérőállomásokon tapasztalat határérték túllépéses napok számát. 

 
pmleg

 

 

Adatok és grafikonok forrása:
Környezetbarát fatüzelés konferencia előadás. A hazai levegőminőség alakulása és a „Fűts okosan!” kampány. Dr. Orbán Hunor főosztályvezető-helyettes FM - Környezetmegőrzési Főosztály


Összeállította:
Tan Attila
környezetvédelmi és klímavédelmi szakértő


Rendezvénynaptár

December 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2