Hol tart ma a zöldgazdaság?

Összefoglalás
• A zöldgazdaság alapjait és főbb céljait leraktuk, a módszert jelenleg határozzuk meg.
• Az EU-an nagy szerepe és felelősége van a globális zöldgazdaság térhódításában.
• Alapvető szemléletváltást igényel mind a gazdasági, mind pedig a társadalmi szereplők részéről. Ez a váltás a környezetünk megóvása mellett sok más pozitív eredményt is ad, tehát ezekkel is számoljunk.
• A fosszilis energia-hordozókból származó energia még jelenleg is túlsúlyban van.
• A Covid-19 világjárvány hatása kedvező volt a környezet védelmének szempontjából.
• Az EU 6 pontban határozta meg a fő elvárásokat, melyeket 2021-ben fogadott el.

A zöldgazdaság mint cél:
A Zöldgazdaság jelenleg egy cél, amit el kell érnünk hazai, EU és globális szinten. Nem lehetünk elégedettek a jelenlegi állapottal. Az már nagy előrelépés, hogy megfogalmaztuk az elvárást, ezt tartalommal töltöttük fel, és szabályzó elvek bevezetésével törekszünk arra, hogy ezt bevezessük. EU szinten is 2030-ra és 2050-re elérni kívánt eredményeket határozunk meg, melyeket hazai viszonylatban is rögzítettünk. Ha megvan a cél, akkor cselekvési terveket kell létrehozni. Jelenleg itt tartunk.


A helyzet EU viszonylatban

Az „Európa környezete 2000” jelentés is egyértelműen fogalmaz. Jelentős hiányosságokat azonosít be a környezet állapota és a meglévő rövid és hosszú távú uniós célok között. Többet kell tennünk és másképpen kell cselekednünk. A szabályozás ellentétes folyamatokat támogat és szorgalmaz. A szokásos gazdasági szempontok mellett már a személetmódváltás eszközei is jelen vannak. Ez a váltás az évszázad egyik legnagyobb kihívása. melyet a jelentést kiadó Európai Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Hans Bruyninckx fogalmaz meg átfogóan:

„Európának kell az igazságos és fenntartható világrend, az egészséges környezet kialakítását célzó globális átmenet élére állnia. Az európai zöld megállapodás (European Green Deal) ötletében - amely a legfontosabb prioritásként körvonalazódott a következő Európai Bizottság (2019-2024) szakpolitikai iránymutatásában - megvan a lehetőség arra, hogy elsőrangú keretrendszert biztosítson a cselekvéshez, lehetővé téve az átmenethez szükséges rendszerszemléletet és innovációt, hogy egy olyan jövőt tudjunk teremteni, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.”
Kszgysz: Zöldgazdaság 2021

Az EU felelőssége
Földrészünk az iparosodás kezdete óta jelentős szereplője a világgazdaságnak. Innen indult ki a globális ipari fejlődés. Ez azt jelenti, hogy Európának felelőssége van a jelen helyzetben is. Példát kell mutatni még akkor is, ha az USA és Kína, mint a két legnagyobb gazdasági hatalom, saját felfogása szerint kezeli például a globális klímaegyezményt. Az európai országok energia igényének jelentős része nem Európában termelődik, hanem más földrészeken. Európa függőségben van a világ más részeiről származó, vagy ott használt erőforrásoktól (víztől, termőföldtől, biomasszától, ritkafémektől stb). Ennek eredményeképpen az európai termeléshez és fogyasztáshoz köthető környezeti hatások nagy része Európán kívül jelentkezik.
Kszgysz: Zöldgazdaság 2021

Milyen új változásokat igényel a szemléletváltás?

Feladatok:
- Öko lábnyom csökkentést igényel,
- nyersanyag felhasználásban történő szemléletváltást igényel
- nem megújuló energiahordozók helyett megújuló, alternatív energiaforrások térnyerése,
- jelenlegi fogyasztási szokások megváltoztatása.

Eredmények:
- Az erőforrás-hatékonyság 2030-ig 30%-kal történő növelésére irányuló intézkedések közel 1%-kal növelhetik a GDP-t,
- kb. 2 millió további új munkahely teremtődik,
- új befektetések és beruházások generálódnak.

Az energia és a zöldgazdaság helyzete
A legjelentősebb változtatást a felhasznált energia alapanyagában kell megtenni. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint a világ energiaigénye 1980-hoz mérve közel 70%-kal emelkedett 2008-ra. A jelenlegi energiarendszerekben a fosszilis tüzelőanyagok iránti igény továbbra is magas. Az aktuális irányelvek forgatókönyve alapján az energiaigény évente 1,3%-kal növekszik 2040-ig a jelenlegi energiautat folytatva.

Sajnos a fosszilis energiák még jelenleg is a nagyobb hányadát adják a világ energiaigényének. A nemzeti stratégiák arra épülnek, hogy ez változzon, így az alternatív energia térhódítása évről évre nagyobb mértékben történik. Jó példa erre hazánk, ahol a nap által előállított villamos energia 2021-ben meghaladta a 2000 megawattot, ami a Paksi atomerőmű teljesítménye is. Ez kb. 70.000 telepítési helyről származik.

A Covid-19 vírus hatása

A vírus a 2008-as válsághoz hasonlóan pozitívan támogatta a környezet védelmét. A gazdasági tevékenység csökkenése, valamint a lecsökkent közlekedés és szállítás 2020. első negyedévében 3,8%-kal csökkentette a globális energiaigényt 2019. első negyedévéhez képest. Ez hosszú távú fennmaradás esetén elérheti a 6%-os csökkenést 2020-ban. Ilyen mértékű energia felhasználás az elmúlt 70 évben nem volt.

Mit tesz konkrétan Európa?
A Nyolcadik Környezetvédelmi időszakra meghatározott cselekvési programban 2021-2030 (8th EAP) javaslatokat fogalmazott meg. Az elv az, hogy minden itt élő embernek biztosítsuk a jólétet úgy, hogy a Föld határain belül maradunk. Az emberi jólét alapja az ökoszisztémák egészséges együttműködése.

Ennek érdekében 6 fő irányelv lett meghatározva:

1. Üvegházhatású gázok csökkentése 2030-ig - 55 %-kal, éghajlat-semlegesség 2050-re,
2. Klímaváltozással szembeni sérülékenység és ellenálló-képesség csökkenése,
3. Fenntartható módon történő gazdasági növekedés, mely biztosítja a környezet védelmét (megújuló növekedési modell, körforgásos gazdaság),
4. Nulla szennyezés elvének bevezetése, egészségmegőrzés és jólét védelme,
5. Biológiai sokféleség védelme, megőrzése, helyreállítása. A természeti tőke, mint kincs megőrzése (levegő, víz, talaj, erdő, élőhelyek és ökoszisztémák),
6. A termelésből és fogyasztásból származó károsító hatások csökkentése és megszüntetése (főbb területek: energia, ipar, mobilitás, építmények, infrastruktúra, élelmezés).

Jelen feladat hazánkban
A feladatunk, hogy a hazai kitűzött elvárásokat ágazati szintre bontsuk, és módszert találjunk a megvalósításra. Jelenleg ezt végezzük. (Ezt részletesen több további cikkben tárgyaljuk.)


Szerző:
Tan Attila

Forrás: Zöldgazdaság 2021, kiadó: KSZGYSZ


globe 109275 1280


Rendezvénynaptár

Június 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó