ZÖLDGAZDASÁG – mint a jövő iparága, melyet közösen fejleszthetünk!

Kedves Olvasó!

Örömmel, nagy izgalommal és szeretettel indítom ezt a sorozatot. 2020-ban már éreztem arra késztetést, hogy ezt kell tennem. Fontosnak tartom, hogy komolyabban beszéljünk erről az új területről. Külön köszönetet mondok a kamara elnökének, Gaál Józsefnek és Sipos Zsolt titkár úrnak, akik lehetővé tették, hogy ez a terület is helyet kapjon a kamara weblapján.

Tan Attila vagyok, 1990 óta dolgozom a környezetvédelem érdekében, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál pedig évek óta segítem ennek a területnek a működését. Ezt szívesen teszem, mivel lakóhelyünk, a Föld védelme minden élő szervezet számára fontos. Úgy érzem, hogy ez az érzés minden ember szívében ott van, és valójában azt szeretné, hogy a saját életében is ez legyen az első.

Mit is jelent a Zöldgazdaság valójában? Több definíció van már, ami értelmesen elmondja, hogy mit foglal mindez magában. Azonban én másként közelítem ezt meg. Van bennem egy érzés, hogy ez mit jelent nekem, és tudom vannak már, akik hasonlóan értik ennek a szónak a mélységét: ZÖLDGAZDASÁG.

A célom, hogy a szó jelentése hétről hétre mindig mélyebb értelmet kapjon és ne egy szép nagy körmondatban meghatározott definíció legyen. Ez fog igazán megmaradni mindenkiben, és megmutatja azt, hogy így miként tud csatlakozni hozzá. A csatlakozás egyéni döntés alapján történhet és egyéni felelősség is.

Láttam már sok embert, aki környezetvédelmi gondolkodásúnak tekinti magát. Ilyen voltam én is. Ha a munkahelyünkön a jogszabályban meghatározott előírásokat betartjuk és otthon szelektíven gyűjtjük a hulladékokat, esetleg még otthon komposztálást is végzünk, akkor minden rendben. Ez napjainkig igaz volt, viszont ha megnézzük, hogy jelenleg mit okoz a klímaváltozás, akkor azt kell mondanom, hogy ez már nem elég. Ettől jóval nagyobb lépést, sőt ugrást kell tennünk. Ha gyorsan eszmélünk és tesszük azt, amit belül érzünk, akkor lesz hova lépnünk és ugranunk 10 év távlatában.

A tét nem kicsi! A saját háza táján még a vétkes ember is rendet tart. Mindenki, aki él, szeretne minőségben és békében élni, ezért a rend fontos otthon és a környezetünkben. A Covid-19 vírus messziről jött, az elején nem vettük komolyan, majd megtörte a rendet itthon is. Ideért és tarolt, de előtte voltak jelek. Tehát figyelni kell a jelekre. A klímaváltozásnak is vannak jelei. Ezért is fontos, hogy a definíción túl megérezzük azt, hogy mi az, amiről hétről hétre írok.

Ma már ismerjük és több szinten használjuk ezt a kifejezést: A Földünk védelme. Ennél én már többet gondolok. A védelem nem elég. Ahogy írtam, a környezetvédelmi jogszabályok betartása már nem elég. Ettől több kell. Konkrét jelek vannak arra, hogy ez a Föld így másként fog működni hamarosan. Űrtechnológia szintű módszerekkel is bizonyított, hogy ez a változás, ami most van, az nem a megszokott Föld mértékű ütemezésben halad. Nagyon felgyorsult minden. A jelek egyértelműek.

Úgy érzem, hogy fel kell hívni a figyelmet a jelekre, és ezeket minél gyorsabban és érthetőbben elmondani, bemutatni. Át kell adni azt az érzést, ami most azokban az emberekben van, akik fogják és látják ezt, és felállva harsogják, hogy baj van. Kell a mielőbbi közös együttműködés, hogy a világunkat a saját kertünk és cégünk telekhatárán túl is megvédjük.

Erről akarok minden héten információkat átadni a Bács- Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara weblapján. Tudnia kell mindenkinek azt, hogy mi van most, mi várható, és mit tud Ő, mint magánember, mint munkavállaló, mint cégvezető tenni. Fel akarom hívni arra mindenkinek a figyelmét, hogy felelőssége van a környezetével szemben. Ez nem azt jelenti, hogy van, aki nem így gondolja már most. Az emberek többsége elhívatott a Föld védelmével kapcsolatban. Tudni kell azonban azt, hogy mit lehet még többet és gyorsabban tenni azért, hogy hatékonyabb legyen a természetünk védelme.

Fontos azt is kifejeznem, hogy csupán a védelem már nem elég. Olyan módon kell lépnünk vagy ugranunk, hogy a természet önmagát regenerálni képes legyen. Mit jelent ez? Drasztikus, de értelem szerinti változást a fogyasztás csökkentése érdekében, mely a félelmünkkel ellentétben csak jó érzést, örömet és szeretetet ad majd minden ember számára.

Még egy fontos kérdés. Hamarosan 8 Mrd ember él majd a Földön. A kérdés az, hogy mit tehetek én magam egy emberként az egész Földért? Ez az egyéni felelősség kérdése, ami itt szóba jön. A tapasztalat az, hogy ha elkezdünk a rend és helyénvalóság szerint tevékenykedni, akkor az egy lelkület szerint átmegy minden más emberbe is. Ez pedig hatványozódik. Tehát ne azt mondjuk, hogy miért pont én, hanem tegyük meg és majd más is ezt teszi. Ezzel példát mutathatunk a magánéletben és a hivatás területen is. A lényeg, hogy mi előre léptünk egyet. Azért működik ez így, mert mindannyian a Föld élő részei vagyunk, ha elismerjük ezt, ha nem!

A hetente megjelenő sorozatban a Zöldgazdaság minden részét bejárjuk majd. Igyekszem a legújabb információkat megadni és gyakorlatiassá tenni. Kamara lévén vállalkozás szempontú cikkek lesznek, de az egyén feladatait is tárgyaljuk majd. Nem szándékom jogszabályokat és definíciókat megosztani. Célom, hogy egyszerűen és érthetően adjam át azt, ami mindezzel kapcsolatos és gyakorlatban használható.

Köszönöm a kamara vezetésének a lehetőséget! Békés és sikeres folytatást kívánok a további munkájukhoz.

Tan Attila


nature 3289812 1280


Rendezvénynaptár

Június 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Nincsenek események

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó