Virág Tibor: Minden gasztronómiának egy célja van, hogy boldogabban tudjunk élni

Magyar-szerb vállalkozások határon átnyúló gasztronómiai klubja című projekt klubtalálkozóját tartották november 15-én délelőtt a Bajai Szakképzési Centrum Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskolában.

 

A gasztroklub eredetileg egy Európai Uniós pályázat révén alakult, melyet közösen nyert meg a Zombori Kereskedelmi Kamara és a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A pályázat célja egyebek mellett az volt, hogy a vendéglátásban dolgozó szakemberek megismerjék egymást határon innen és határon túl, rendszeresen találkozzanak Szerbiában, a Vajdaságban, illetve Baján. Szakmai előadások és ebédek keretezték a találkozókat, amelyek során megismerkedtek a szakemberek.

A bajai találkozón részt vett a Zombori Kamara elnöke és a zombori testvériskola igazgatója, valamint pályázati referense is.

Tipikus Délvidéki beülős ráérős programok ezek. A bajai fordulót tartjuk ma. Az iskolánk ebben nagy örömmel vesz részt, hiszen nem először adunk otthont ennek a rendezvénynek – mondta a baon.hu-nak Virág Tibor kancellár.

Hozzátette: a testvériskolai kapcsolat legalább 30 éves múltra tekint vissza, és rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein. Nagy örömmel újságolta, hogy a zombori testvériskolában magyar nyelvű szakácsképzést indítottak el. A magyar szakképzés irányítása ott tart, hogy keresik az utakat, hogy a mostani határainkon kívüli magyar közösségeknek hogyan lehetne a magyar szakképzés reformjaiból bármit is átadni. Virág Tibor nagyon büszkén hangsúlyozta, hogy a bajai intézmény több mint 10 éve segítette a zombori magyar nyelvű szakácsképzés kialakítását.

Minden napra egy falat ünnep címmel, csokoládé workshoppal indult a találkozó Körmöczi Andrea „Chokolady” vezetésével. A bajai vállalkozó a résztvevőket a csokoládé készítés rejtelmeibe avatta be, majd közös csokikészítés, díszítés volt a program. A jelenlévő vállalkozók, vendégek örömmel vetették bele magukat a csokikészítésbe, mindenki igyekezett különleges táblacsokoládét alkotni. A találkozó végén lehűtve, becsomagolva megkapták a kreációkat.

A vidám kezdetet követően Virág Tibor kancellár tartott lenyűgöző előadást a magyar gasztronómia történetéről olyan szempontból, hogy az ezer év alatt milyen hatások értek bennünket, és ezeknek a hatásoknak ma egy fehér asztal mellett milyen áldását élvezzük.

Az előadás címe: A magyar gasztronómia az Árpád kortól napjainkig címet kapta.

Igazából az összes ételünkben, amire mi büszkék vagyunk, hogy magyaros étel, annak nem egyszer pont a hungarikum része, például a piros paprika, külső hatásra érkezett hozzánk. Az előadásnak van egy másik vonala is, ami arról szól, hogy nagyon sok ételünk van, ami híres ember nevéhez kötődik, vagy híres település nevéhez, mint például a nyírségi gombóc leves, temesvári borda, vagy brassói aprópecsenye, Jókai bableves, Kossuth kifli, de tulajdonképpen a bevert tojás Hadik módra is egy ilyen étel, ezekről is szó lesz. De én úgy szeretek előadni, hogy előadás közben kóstoltassak is – részletezte a kancellár.

Az előadás közben egyszer csak nyílt az ajtó és behozták a bevert tojás Hadik módra ételkülönlegességet. Ami valóban Hadik András étele volt egykor, az 1700-as évek közepén. Annyi kis csavarral érkezett a finom előétel, hogy a vendégekre való tekintettel a húspogácsa fűszerezése csevaphoz hasonlított.

Györökné Mászáros Eszter, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara bajai képviseletvezetője a baon.hu-nak kiemelte: a gasztroklub megalakulását követően a kamara felvállalta a tagság mentorálását, utánkövetését. Évek óta hagyomány, hogy egyik félévben a határ egyik oldalán, a másik félévben a másik oldalán szerveznek találkozókat a tagoknak. A vendéglátósok megismerkednek egymással, átvesznek jó ötleteket egymástól. Volt már olyan is, hogy étlapra is felkerült olyan étel, ami a külföldi klubtagtól származott.

A gasztroklub rendezvény ebéddel zárult: kacsasült felsőfokon és áfonyahercegnő tortát szolgáltak fel. A cukormentes, gluténmentes desszert mandulalisztből készült, erdei gyümölcsös lekvár került a lapok közzé, a tetején könnyed joghurtos mousse réteggel, amit a bajai Nassollak cukrászat készített.

 

Cikk és kép: Márton Anna / baon.hu

 


Rendezvénynaptár

Július 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Várható események

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2