Minden megnyilvánulásunk a saját magunk iránti igényességről szól. Online eseményen, távmunkában is ez egy nagyon fontos rendezőelv. Az online térben való hiteles megnyilvánulást még mindenki jórészt most tanulja. A protokoll kulcsszerepet játszik. Eligazodást a témában Görög Ibolya adott, aki a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívásának tett eleget. A megyei vállalkozások képviselői, társkamarák titkárai, kommunikációs és külgazdasági munkatársai hallgatták a protokollszakértő útmutatását.

A koronavírus-járvány világszerte új helyzetet teremtett. A konferenciák, a workshopok és az üzleti tárgyalások is az online térben zajlanak, mindez új kihívásokat támaszt.

A viselkedés kultúrája, a vizualitás és a hitelesség kiemelt szempont. Alapvető, hogy a nyelvi megfogalmazás szóban és írásban is kifogástalan legyen, csúnya kifejezésektől mentes.

Egy előadás alkalmával célszerű a technikai segítő jelenléte azért is, hogy a beérkező kérdéseket ő kezelje. Illetlen és zavaró, ha  az előadó szeme állandóan az üzenő falat követi.

A távmunka minden szituációjában tudatosítani kell, hogy munkavégzés folyik, megtervezett napirendben. Ez érvényes az ápoltságra, az öltözetre és a kijelölt helyre, ahol a munka zajlik.

A személyes találkozást is átrajzolta a járvány. Az üdvözlésnél fontos az erősebb hanggal történő megszólalás (például „Jó napot kívánok!” és nem „Jó napot!”), ugyanis a maszktól kevésbé hallatszik a kimondott szó. Ilyenkor a szemkontaktus is hangsúlyt kap.

A kézfogást helyettesítő formulák helyett inkább a fejbólintás, a szívre helyezett kéz vagy az összetett tenyér a követendő. Minden egyéb testi érintés (puszi, ölelés) most mellőzendő, bár egyébként is túlzottan bizalmas üdvözlési forma.
Mindez Görög Ibolya protokollszakértő képekkel gazdagon illusztrált előadásán hangzott el.

 

Görög Ibolya 1987-től 1999-ig a Parlamentben működő Miniszterelnöki Hivatal protokollfőnöke volt. Több mint 20 éve egyetemeken oktat és vállalkozásokat segít az európaiság útján; öt könyve jelent meg.
Rendezvénynaptár

Október 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó