A Zöldgazdaság elve és hazai helyzete

Rövid definíció:
A Zöldgazdaság mindaz a tevékenység, ami a környezet károsítsa nélkül előállított terméket vagy szolgáltatást hoz létre a fenntarthatóság jegyében. Egy új nézeten alapuló gazdasági modell. Nevezhetjük Zéró Emisszió Modellnek is.

Bővebb kifejtésben:
Bármelyik gazdasági ágazatról (mezőgazdaság, ipar, energetika stb.) beszélünk is, mindegyikben egy összefogás eredménye adja meg a végterméket. Tudjuk az alapanyag forrását, mit és hogyan kell elvégeznünk rajta, ki végzi ezt, honnan hova szállítjuk és hol árusítjuk majd. A folyamatot kiegészíti az üzemfenntartás, adminisztráció, egészségügy, környezetvédelem, pénzügy, jog és egyéb szolgáltatások. Ha ezeket egy cél érdekében koncentráljuk, akkor elkészül a végtermék.

Hogyan módosítja ezt a zöldgazdaság szemlélete?
Általa egy átfogó szemléletet kell érvényesíteni, mely biztosítja, hogy az összes résztvevő, akik az előző termék megvalósításában részt vettek, a fenntarthatóság elvei mentén működjenek. Mindenki legyen elhivatott abban, hogy a tevékenysége során úgy működik, hogy nem károsítja a környezetet. Nem elegendő a jogszabályok betartása. Itt lép előre az egyéni, a munkavállalói és a vezetői felelősség. A folyamatban résztvevő szervezeteknek valósan figyelni kell a fenntarthatóság elveire.

Mit jelent ez?
Fenntartható, ésszerű és gazdaságos működésről beszélünk, melynek mértékét a következők szabályozzák:
- Integrált energetikai és klímapolitika előírásai: pl. Klímasemlegességi cél 2050-re
- Környezetvédelmi jogszabályok, pl. határértékekkel a szennyvíz összetevőkre
- Dekarbonizációs célok: CO2 kibocsátás csökkentési terv 2050-ig
- EU fenntarthatósági törekvések, előírások, pl. egy termékben az újrahasznosított termékek minimális felhasználási mennyisége
- Üvegházhatású gázok: 2030-ig minimum 55 %-ra csökken a felhasználási arány (Fit-For-55 javaslat bevezetése óta, 2021. július 14.)
- Megújuló energia: 2030-ig minimum 21 %-ra nő a felhasználási arány

Alkalmazás folyamata:
Egy új terméket első lépésben kifejlesztünk, majd gyártásba tesszük, ehhez szintén tervezünk. A gyártás tervezés első lépése, hogy meghatározzuk a feltételeket. Ezek műszaki, gazdasági elvárások. Ha az elvárások közül egy nem valósul meg, akkor a termék nem lesz megfelelő. A zöldgazdasági feltétellel ugyanez a cél, mint konkrét elvárás jelentkezik. Csak olyan tevékenység valósítható meg, aminek gyártása és használata során a környezet nem károsodik. Zöldgazdasági szemléletben ez már egy feltétel, ami, ha nem valósul meg, akkor a termék nem gyártható. Igaz ez a gazdasági, jogi és adminisztrációs részfeladatokra is.

Következtetés:
A zöldgazdaság és az ezzel összefüggő termelés, szolgáltatás összhangjához fejlesztések szükségesek.
A környezetünk minőségének fenntartása és fejlesztése a feladatunk az átgondolt és célszerű innovációkon keresztül. Ezt hazánk vezetése nagyon jól látja, hiszen saját minisztériumot hozott létre az innovációk megvalósítására, melyet a technológiával párosít.

Magyarország helyzete a jelenben. Mi a valóság?

• Nem vagyunk kiemelkedőek az innovációban, EU átlagban a mérsékelt innovátorokhoz tartozunk. Az EU átlaghoz képest ez 66,4 % 2020-ban.
• Hazánk világszinten jobb helyzetben van, mint más országok (jók a talajok, a vizek tiszták, a levegő megfelelő, nagy katasztrófáktól védett).
• Jelenleg a zöldipari termékek nagyobb hányadát külföldről vásároljuk.
• A fejlesztések időt igényelnek, a klímaváltozás hatása pedig nő. (2021. június 24-én 40 oC rekord)
• Egyedi és különleges megoldások szükségesek az adott feladatra.
• Hatékony összefogás szükséges a gyártói, a kormányzati és a képviseleti szervezetek között. Ehhez az összefogáshoz gyors együttműködés és lépés kell. Ehhez nincs jó gyakorlatunk, tehát meg kell tanulnunk. A kulcs az, hogy azonos szemlélet kell hozzá, minden résztvevő részéről.

Összefoglaló:

A Zöldgazdaság egy összefogó rendszer gyártók, szolgáltatók, termelők, országos szabályzó szervek tevékenysége között. Úgy állít elő terméket, szolgáltatást, hogy a környezetünk minősége javul, vagy biztosan nem romlik. Minden olyan szervezet ide tartozik, amely ennek a feladatnak része.

Az elvet a termékfejlesztés elején kell meghatározni, és ez alapján a gyártást, szolgáltatást megtervezni. Ez kell, hogy a legfőbb szempontja legyen a fejlesztésnek. Ha ez nincs meg, akkor nem valósul meg a zöldgazdaság elve.

A hazai környezetvédelmi fejlesztéseket lehetővé tevő átlátható és célszerű állami támogatással, összefogással és szervezetekkel együtt a hazai zöldipar a környezetvédelmi fejlesztések világpiacán is képes lehet vezető szerepet elérni. A tudásunk megvan hozzá.

 

Szerző:
Tan Attila

Forrás: adatok: Zöldgazdaság 2021 könyv, kiadó: KSZGYSZ


solarpark 1288842 1280


Rendezvénynaptár

Július 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó