Minden a digitalizáció felé tereli a vendéglátó vállalkozókat

Digitálisan is vezethetik az üzletegységeket a munkaerőhiánnyal küzdő, de innovációra fogékony vendéglátók. A Modern Vállalkozások Programja segít a szektornak az átállásban.

„Ma már nincs vendéglátás szoftverek és digitalizáció nélkül. Ez „köszönhető” egyrészt a pandémiának, másrészt a felgyorsult világnak” – mondja Sonkolyné Varga Emília, az MVP operatív vezetője. Már a járvány előtt is voltak, akik felismerték, hogy az innováció a versenyelőny kulcsa, de az elmúlt két év végleg felszámolta a régi beidegződéseket, ezzel lehetőséget teremtve a manuális folyamatok automatizálására. A készpénzmentesség, a vendégélmény felértékelődése is efelé tereli a szereplőket. „Amelyik vállalkozás még most sem tekint lehetőségként a digitalizációra, az megszűnik” – fogalmaz a szakértő.

Vele ért egyet a vendéglátóipari szoftverek piacán meghatározó, neves hazai gasztropiaci szereplőket ügyfelei között tudó Fruitsys Hungary Kft. ügyvezetője, Kőszegi László / Lakatos György is, aki több piaci trendet azonosít. A vendéglátóipart tulajdonosi koncentráció jellemzi az elmúlt években a méretgazdaságosság, szezonalitás, felvásárlások miatt, ami csökkenti a tulajdonosok személyes jelenlétét az egységekben. Nekik könnyebb digitális úton kontrollálni az üzletmenetet. A szektorra jellemző fehéredés is a digitális megoldások elterjedésének kedvez. Az iparág jelentős fluktuációval küzd, így amit csak lehet, automatizálnak. A digitális megoldások egy része jól látható, de a nagy rész a raktárkezelés, a back office, amihez a Fruitsys is komplex szolgáltatást kínál. A rendszerek bevezetése bonyolultságtól függően pár naptól pár hónapig terjed, ugyanígy a költség is skálázódik, mondja az ügyvezető.

A hat éve működő MVP kevésbé fejlett megyékben működő tanácsadói hálózata, a díjmentes felmérés és fejlesztési terv mellett a források felkutatásában is segíti a vállalkozásokat, teszi hozzá Sonkolyné Varga Emília. A legközelebbi lehetőség a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program, amelynek 30 milliárd forintos keretére február végétől jövő márciusig pályázhatnak az érdeklődő kisvállalkozások. Ez lehetőséget ad új informatikai eszközök és szoftverek beszerzésére, a vissza nem térítendő támogatás akár fele is erre fordítható. A vállalkozások az MVP rendezvényein is tájékozódhatnak a pályázati lehetőségről a következő hetekben.

A Modern Vállalkozások Programja díjmentes szolgáltatásaival ösztönzi a vállalkozásokat a digitális eszközök bevezetésére. A szolgáltatások közé tartozik a személyes, cégre szabott audit és tanácsadás, illetve a vállalkozások ezernél több informatikai beszállító egyedi kedvezményekkel elérhető kínálatából válogathatnak. Részletek a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon.

Forrás: www.mkik.hu


Ez is érdekelheti:
Gyorsan változó trendek, digitalizációs kényszer az idegenforgalomban


Rendezvénynaptár

Június 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Nincsenek események

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó