Vállalkozz digitálisan! - információbiztonság és Home Office

A Modern Vállalkozások Programja és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Vállalkozz digitálisan! rendezvénysorozat részeként Munkaszervezés 2.0 - Táv- és csoportmunkát támogató eszközök, IT biztonsági kockázatok címmel tartott webináriumot. A rendezvény szinte mindenkit érintő problémákra hívta fel a figyelmet, megoldást is kínálva azon vállalkozásoknak, akiknek az online térbe kellett áthelyezniük a működésüket.

A koronavírus-járvány első hulláma idején a sok munkáltatónál elrendelt online munkavégzés tapasztalatai több olyan problémára is felhívták a figyelmet, amelyek új kihívások elé állítják a vállalkozásokat. Az egyik ilyen az otthoni munkavégzés feltételeinek kialakítása. A Home Office tevékenységnek nemcsak a laptop és a gyors internet a feltétele, hanem a dokumentumok megfelelő kezelése is. A Modern Vállalkozások Programja és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tartott rendezvényen Bardóczy Gergely (DMS One Zrt.) többek között arról beszélt, hogy a pandémia tavaszi, első hullámában szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az otthoni munkavégzés egyik problémás része a dokumentumok elérése, kezelése.

- Biztosan sokan találkoztak azzal, hogy otthonról dolgozva felmerülnek kérdései, melyekre a cégvezetéstől választ vár, vagy a munkavégzéshez szükséges adatok, dokumentumok megszerzése nem is olyan egyszerű feladat. Míg a munkahelyen csak át kellett menni a szomszéd szobába vagy egy másik irodába egy dokumentumért, addig Home Office-ban ez már olyan technikai feltételek meglétét igényli, melyre sok cég nem készült fel időben. A dokumentumok online elérésére, rendszerezett és nyomon követhető munkafolyamatokba illesztett kezelésére létezik megoldás, szoftver alkalmazás – nyilatkozta a hirös.hu -nak Bardóczy Gergely.

Az online térben való munkavégzés másik nagy problémája az információbiztonság hiánya. Ebben az évben több olyan nagy értékű (30 millió forint feletti) adathalászati támadás járt sikerrel Magyarországon, amely biztonságtudatos felhasználók ellen nem működne. Az adatlopások révén elkövetett bűncselekmények száma pedig a világon már megközelíti a 200 milliós számot. Korunkban szerencsére nem az a kérdés, hogy kell-e ezek ellen védekezni, hanem az, hogy miképpen.

Hazánkban is egyre több adatvédelemre és biztonságra szakosodott cég működik, amely adott tevékenységre szabott szolgáltatásokat ajánl az ügyfeleknek.

- Az információbiztonság az elmúlt időszakban, amikor a Home Office munkavégzés előtérbe került, még inkább fontossá vált. Talán sokan nem is gondolják, hogy a legegyszerűbb, például a Zoom alkalmazás használata is veszélyeket hordoz, hiszen a támadók akár ezen a rendszeren keresztül is célba vehetik áldozataikat – árulta el a hirös.hu-nak Pethes Tamás Dávid etikus hacker (Awalcon).

Pethes Tamás Dávid szerint a támadások ellen nincs 100 százalékos védelem. A kulcs a felkészülésben, a fokozott odafigyelésben és a tudatos, megfontolt lépésekben van.

Forrás: hiros.hu


Rendezvénynaptár

Augusztus 2021
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Festők Nemzetközi Konferenciája
2021.08.12
0:00 - 0:00

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó