Kiket érint a Fenntarthatósági jelentés elkészítésének kötelezettsége?

Olvasási idő: 4 perc

Kiket érint a Fenntarthatósági jelentés elkészítésének kötelezettsége, avagy hogyan lehet a fenntarthatóságba gazdaságilag is kedvezően befektetni?

A 2023. januári cikkünkben írtunk arról, hogy 2024-től bővül azon vállalatok köre, akik Fenntarthatósági jelentés készítésére lesznek kötelezve. Az érintett nagyvállalatok száma Magyarországon jelenleg 1.000, amely szám jelentősen nőni fog. A Fenntarthatósági jelentés elkészítéséhez kapcsolódóan a vállalatoknak érintetti szinten is vizsgálni kell a tevékenységüket. Ezáltal a beszállítóik és vásárlóik is közvetett vizsgálat alá kerülnek. Ezt a szempontot nézve megállapíthatjuk, hogy a változás a beszállító középvállalatokat és KKV-kat is érinti, tehát a kérdéssel széles körben foglalkoznunk kell.

 

Egy példa: A Sole-Mizo Zrt. tevékenyégének érintetti térképvázlata, a beszállítói és fogyasztói csoportok bemutatásával: (kik érintettek a Sole-Mizo Zrt. tevékenységében)    

fenntarthatosagi jelentes

Forrás: https://mizo.hu/hu/tartalom/fenntarthatosagi-jelentes


Nézzük meg nagy vonalakban, hogy milyen módon készül egy fenntarthatósági jelentés!

A tartalom fő pontjai: A vállalatoknak a jelentésében be kell számolniuk a környezeti, szociális, etikai teljesítményükről, ezen elvekhez való hozzáállásukról. Be kell mutatniuk a vállalat értékeit, működési elveit, irányítási és menedzsment rendszereit, főbb kockázatait és a legfőbb jövőbeni lehetőségeit. A jelentés ezáltal reális tükröt és iránymutatást ad a vezetőknek és a dolgozóknak abból a célból, hogy a saját és jövőbeni teljesítményüket milyen módon változtassák meg a fenntarthatóság elveinek szempontjából.

Egy jól elkészült fenntarthatósági jelentés tehát a kötelezés elvén túl
jelentős fejlődést eredményezhet a vállalatnak!

Tulajdonképpen ez is a célja. Fontos, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetünkben is minél több zöld és fenntartható befektetés és projekt valósuljon meg, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy gazdaságilag is kedvező legyen a fenntarthatóságba fektetni.

A hatékony jelentés visszajelzéseket ösztönöz, és jó gyakorlatot gerjeszt. Amennyiben ezt szem előtt tartjuk, a vállalat jól felfogott érdeke, hogy a jelentését megfelelő minőségben és minél szélesebb területre vonatkozóan készítse el. A jelentést minden évben újra felül kell vizsgálni, és a változásokat évről évre ki kell értékelni. A meghatározott indikátorokat folyamatosan fejleszteni és vizsgálni kell.

gri

Link: https://www.globalreporting.org/


A jelentéseket egy meghatározott keretrendszer szerint készítik. Globális szinten több módszer és szabvány van Európában. A GRI (Global Reporting Initiative) szerint készített jelentések a legelterjedtebbek. Hazánkban is ezt a módszert használják. A GRI rendszert egy nemzetközi nonprofit független szervezet márt több 10 éve fejleszti. Céljuk, hogy az összes egyéb standarddal való összhangot biztosítsák. Ennek érdekében egy nemzetközi hálózatot működtetnek.  

Víziójuk, hogy olyan gazdaság jöjjön létre,
amelyben a szervezetek felelősséget vállalnak
a működésükkel összefüggő hatásokért,
és erről átlátható, összehasonlítható módon beszámoljanak.

Ehhez adnak iránymutatást eszközeikkel és módszereikkel.

eu reporting standards

Link: https://www.climatiq.io/blog/eu-corporate-sustainability-reporting-directive


Az Európai Unió egy saját keretrendszer kidolgozásán fáradozik, amelyet 2024-től vezetnek be. Ennek alapjai a GRI rendszerhez hasonlóak, ezért célszerű a GRI rendszer pár alapelvét bemutatnunk. Azon cégek, akik kötelezettek lesznek, már az új uniós előírás szerint fogják a jelentést elkészíteni. Fontos tudnunk azt, hogy egy ilyen jelentés elkészítése egy képzett és tapasztalt felkészítő céggel is 1-2 éves folyamat eredménye. Ez alapján már most érdemes az alapelvekkel megismerkednünk. A jövőben ezért egy cikksorozatot indítunk a GRI rendszer főbb elveinek és kereteinek bemutatására. Továbbá tájékoztatjuk majd az olvasókat az új uniós keretrendszer ismerté vált előírásairól is.  

A fenntarthatósági jelentés a klímaváltozás problémái mellett az energiaválsággal és a gazdasági válsággal összefüggő problémák megoldásában is segíthet. A következő havi cikkünkben a jelentés megírásának folyamatait, főbb lépéseit mutatjuk be, melyeket a további cikkekben részletezni is fogunk.

 

Összeállította:
Tan Attila
fenntarthatósági menedzser
környezetvédelmi és klímavédelmi szakértő

 

 


Rendezvénynaptár

Február 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2