Hogyan modellezik a klímaváltozás gazdasági és társadalmi hatásait?

Olvasási idő: 3 perc

Fontos, hogy az éghajlatváltozás mellett a jövőben várható gazdasági és társadalmi hatásokat is tudjuk. Ehhez első lépésben az éghajlatváltozást és hatásait kell megismernünk, ezt nevezzük klímamodellnek is. Ekkor például a hőmérséklet-emelkedést, a változó csapadékmennyiséget, a viharos napok számát stb. vizsgáljuk. Ezeket a hatásokat tudományos eszközökkel egyre pontosabban meg lehet határozni. A modellezést fizikai és kémiai paraméterek alapján végzik. 5 féle alapmodellt készítenek: felszíni, óceáni, levegőkémia, bioszféra és légköri modellt. Az 5 modell összekapcsolásával pedig elkészül a klímamodell.

Az 1970-es évektől a modellekben két fő paramétert, a csapadék mennyiségét és a CO2 tartalmat vizsgálták, mely 1980-tól újabbakkal egészült ki. A bővülő paramétereket az alábbi ábra mutatja. A becslések pontossága így évről évre nőtt.

 klimamodell

  Forrás: OMSZ – Németh Ákos előadása


Ahhoz, hogy a társadalmi és gazdasági hatásokat is elemezzük, tudnunk kell, hogyan reagál a változásokra a gazdaság, a társadalom, a pénzpiac és további szempontok is. Ezért az éghajlatváltozással párhuzamosan és arra alapozva különböző társadalmi és gazdasági forgatókönyvek készülnek, melyek ezeket a szempontokat integráltan vizsgálják. A becsléseket itt már projekcióknak nevezzük. Fontos tudni, hogy ezek nem előrejelzések, hanem gazdasági, regionális, környezeti, valamint globális szempontok alapján készített alternatív forgatókönyvek. Tehát azt ez esetet mutatják be, ami egy feltételezett út hosszútávú eredménye egy referencia időszakhoz képest. A használt referencia időszak jelenleg a 2000-ig vagy 2005-ig tartó állapot.

 modellezeselve

 Forrás: OMSZ – Németh Ákos előadása


A grafikon 4 féle esetet mutat. A két szélső a pesszimista és optimista becslés. Optimista az, amikor azt feltételezzük, hogy a klímaváltozás okait meg tudjuk szüntetni, és a globális felmelegedés megáll már 2021-ben (RCP2.6 az alábbi grafikonon). Minden RCP mellett látható a becsült átlaghőmérséklet változás nagysága is. Pesszimista becslés az, amikor nem történik kedvező változás és minden marad a növekedés állapotában. Ekkor a hőmérséklet emelkedés nem áll meg a növekvő CO2 kibocsátás hatására. Ez az eset az RCP8.5. A grafikon jól mutatja mindkét szélső értéket. Az RCP6, amikor például egy háborús ok miatt megáll a gazdasági élet (termelés, kereskedelem, társadalmi élet), így a CO2 kibocsátás is, de párhuzamosan gazdasági és társadalmi válság is jelentkezik. Az RCP4.5 pedig az az eset, ami a 2015-ben Párizsban a globálisan meghatározott 2 oC-os átlaghőmérséklet emelkedés esetén várható (ma már az 1,5 oC elérése a cél!).  Jelenleg ezzel a becsléssel számolunk globálisan. Azt azonban tudnunk kell, hogy a 2 oC feletti hőmérséklet emelkedés már nagyon jelentős változást okoz az élőlények számára, így számunkra is.       

  

Tan Attila
környezetvédelmi és klímavédelmi szakértő


Rendezvénynaptár

Október 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó