Tájékoztatjuk, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kecskeméti székházában, valamint a bajai, kalocsai és kiskunhalasi ügyfélszolgálati irodáiban a szájmaszk használata kötelező!

Kérjük, hogy vegyék igénybe a kihelyezett kézfertőtlenítőket és a lehetőségekhez mérten tartsák egymás között a másfél méteres távolságot!

Tájékoztatás a gyakorlati képzés módjáról

A kormányrendeletek az elsők között szabályozták az oktatás megoldását, a jelen körülmények között megteremtve a nem hagyományos oktatás lehetőségét és kereteit mind a közoktatásban, mind a szakmai oktatásban.

A gyakorlati képzésre több megoldás lehetősége adott, melyhez az alábbi támpontokat szeretnénk megadni Önöknek a most ismert információk alapján:

A szakképző intézményekben tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetésének eljárási szabályairól szóló, JEF/29359/2020-ITM számú egyedi miniszteri határozat értelmében a tanulószerződéses tanulók gyakorlati képzése 2020. március 16-tól az alábbi négy formában valósulhat meg, amelyeknek finanszírozási háttere is különböző:

1. A duális képzőhelyen a járványügyi szempontból elvárt feltételek megvannak, és a duális képzőhely a hagyományos módon a továbbiakban is megtartja a gyakorlatot a gyakorlati képzőhelyén. Ebben az esetben a hatályos tanulószerződés alapján a tanulót pénzbeli juttatás illeti meg és a normatíva lehívható.

A hagyományos módon tanműhelyben, valós munkakörülmények között végzett gyakorlati képzéssel kapcsolatosan a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Korm. rendelet rendelkezései az MKIK értelmezése szerint nem korlátozzák a gyakorlati képzés céljából a lakóhelyüket elhagyó tanulókat, tehát - véleményünk szerint - ők továbbra is látogathatják a hagyományos módon megszervezett gyakorlati képzés helyszínét. Ezzel egy időben írásban is megkeressük az ITM-et, hogy erősítsék meg a jogszabály-értelmezésünket, amely válaszról a továbbiakban értesíteni fogjuk Önöket.

2. A duális képzőhelyen nem biztosíthatók az előírt higiéniás, biztonsági feltételek, de a duális képzőhely a gyakorlati oktatást digitális munkarendben lebonyolítja. Ebben az esetben is érvényes, hogy a hatályos tanulószerződés alapján a tanulót pénzbeli juttatás illeti meg és a normatíva lehívható.

3. A duális képzőhelyen nem biztosíthatók az előírt higiéniás, biztonsági feltételek, továbbá a képzőhely a gyakorlati oktatást digitális munkarendben sem tudja (vagy nem kívánja) lebonyolítani, ezért az iskola „átveszi” a tanuló gyakorlati oktatását digitális formában. Ebben az esetben a hatályos tanulószerződés alapján a tanulót továbbra is pénzbeli juttatás illeti meg, de a normatíva (gyakorlati képzés teljesítése hiányában) nem hívható le.

4. Az iskola és a gyakorlati képző közösen dönt a gyakorlat elhalasztásáról.

a) Ha a gyakorlat megvalósítására később sor kerül (időben átcsoportosítható: előrehozzák a közismeretet és a szakmai elméletet), akkor a tömbösített képzéshez hasonlóan ebben az esetben is érvényes, hogy a hatályos tanulószerződés alapján a tanulót pénzbeli juttatás illeti meg és a normatíva lehívható.

b) Ha azonban később nem pótolható a kiesett időszak gyakorlati képzése, akkor a képző ‒ pótlás, tömbösítés, átcsoportosítás hiányában ‒ arra az időszakra nem jogosult a normatívára, de tanulói juttatás ekkor is fizetendő a tanulónak a hatályos tanulószerződésre tekintettel.

Ezzel kapcsolatban kérjük azt is tartsa szem előtt, hogy a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet 1. § (5) bekezdése értelmében „Nem keletkezik a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény szerinti szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettsége 2020. március, április, május és június hónapra vonatkozóan a (10) bekezdés szerinti hozzájárulás fizetésre kötelezettnek.”

Mi történik, ha a tanuló nem vesz részt a gyakorlati oktatásban?

- Ha a tanuló sem az iskola által biztosított digitális lehetőségeket nem használja az iskolában (legfeljebb ötfős kiscsoportban) vagy otthonában (eszközkihelyezéssel), sem a duális képzőhelyen nem jelenik meg, vagy nem vesz részt a duális képzőhely által digitális munkarendben biztosított gyakorlati képzésben, akkor mulaszt (hiányzik).

- Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása értelmében azonban – ellenkező tájékoztatásig – igazolt hiányzásnak tekinthető,

Ha a duális képzőhely megszervezné a tanulónak a gyakorlatot, de a szülő úgy dönt, hogy a járványügyi veszélyre hivatkozva nem engedi a képzőhelyre a tanulót.

Erről azonban az iskolának is és a gyakorlati képzőhelynek is tudnia kell, és meg kell erősíteni a tanuló (szülő) felé a mulasztás igazoltságát.

(A gyakorlati képzőhelytől való távolmaradás egyébként az iskola és a gyakorlati képzőhely megállapodása alapján a fenti 3. vagy 4. pontban ismertetett helyzetet is eredményezheti.)

- Felhívjuk a figyelmet, hogy a hatályos tanulószerződéseket jelen helyzetben – a törvényi előírások alapján – nincs lehetőség szüneteltetni, illetve egyoldalúan felmondani.

További információért keresse duális képzési tanácsadóinkat!


Rendezvénynaptár

Február 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó