Alapvető változások az EU zöldgazdaságot meghatározó, alapvető klímavédelmi csomag javaslatával

2021. július 14-én megjelent az EU fit-for-55 klímavédelmi csomag. A zöldgazdaságot bemutató cikksorozatunkban ezt rendkívüli hírként adjuk meg. Jelentős változást hozhat hazánk részére is, mivel a klímaváltozással összefüggésben ezen irányelvek alapján kell haladnunk. A klímavédelmi csomag minden állampolgárunkat érinti, független attól, hogy nyugdíjas, alkalmazott vagy vállalkozó.

A cél, hogy az EU a klíma-, energia-, földhasználat-, közlekedés- és adóügyi szakpolitikáját alkalmassá tegye a nettó üvegházhatásgáz-kibocsátás 2030-ra kitűzött, az 1990-es szinthez képest, legalább 55%-os csökkentésére. Ennek a kibocsátáscsökkentésnek a következő évtizedben történő teljesítése szükséges ahhoz, hogy Európa 2050-re a világ első klímasemleges földrésze lehessen, és az európai zöld megállapodás valósággá válhasson. A mai javaslatokkal a bizottság előterjeszti azokat a jogalkotási eszközöket, amelyek lehetővé teszik az európai klímarendeletben megfogalmazott célkitűzések elérését, valamint gazdaságunk és társadalmunk gyökeres átalakítását egy méltányos, zöld jövő megteremtése érdekében.


A csomag tizenkét javaslatból épül fel, melyek összességében lefedik az ipari termelés és egyéb szektorok kibocsátásának szabályozását, a megújuló energia használatának arányát, az épületek energiahatékonyságának elvárásait, továbbá fokozatosan kivezetnék a forgalomból a belsőégésű motorokat, valamint a szennyezés exportálásának elkerülése érdekében karbonvámot vezetnének be.

Az uniós csomag főbb elemei:

  • Az Európai Kibocsátáskereskedelmi Rendszer reformja: A 2005 óta működő karbonpiac szabályainak szigorítása, illetve az eddigi karbonkvóták jelentős mértékű csökkentése, mellyel a cél a termelővállalatok ösztönzése a zöld beruházások és tiszta technológiák irányába.
  • Kibocsátáscsökkentési célok meghatározása az épületekre, a közúti és belföldi tengeri szállításra, a mezőgazdaságra, a hulladékgazdálkodásra és a kis ipari ágazatokra vonatkozóan. A cél az Uniós szintű, 40%-os kibocsátáscsökkenés elérése 2030-ra, mely a tagállamok részére GDP / fő alapon kerül meghatározásra.
  • A személy- és kishaszongépjárművek szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében az EU erőteljesen csökkenti a széndioxid-kibocsátási kvótát, ezzel ösztönözve az elektromos autók elterjedését.
  • A mezőgazdaság és erdőgazdálkodás szabályozását előíró 2018/841-es rendelet is felülvizsgálatra kerül a javaslatcsomag alapján. Ennek értelmében az erdőknek és mezőgazdasági területeknek sokkal több szén-dioxidot kell megkötniük, melyek értéke 2030-ra el kell, hogy érje a 310 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásnak megfelelő szintet, valamint a mezőgazdasági-erdészeti pillérben klímasemlegességet kell elérni 2035-re.
  • 2025-2032 közötti időszakra a Szociális Klíma Alap létrehozása annak érdekében, hogy a pénzügyi terhek kompenzálásra kerüljenek a legsérülékenyebb rétegek – vagyis a sérülékeny állampolgárok és a mikrovállalkozások – esetében.
  • kibocsátásáthelyezés elkerülése érdekében az EU-ba importált bizonyos ágazatok termékei után, azok szén-dioxid tartalma alapján az importőröknek díjat kell fizetniük. Az importvám célja, hogy az ambiciózus klímacélok ne más földrajzi területek rovására valósuljanak meg.
  • megújuló energia irányelv alapján a megújuló energiaforrások használatának olyan mértékben kell elterjedne 2030-ra, hogy a felhasználható energia legalább 40%-át elő lehessen velük állítani.
  • Az energiahatékonysági irányelv alapján az energiacégek éves energia megtakarítási kötelezettséget 1,5 %-ra emelnék, valamint kötelezővé tennék az energia auditot, illetve energia menedzsment rendszerek alkalmazását a nagyobb vállalatok esetében.
  • légi és tengeri közlekedésben keletkező károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében az EU ösztönözni kívánja  a különböző az iparágakban a fenntartható üzemanyagok széleskörű elterjedését és használatát.

Magyarország részéről a javaslatcsomaggal kapcsolatosan az állásfoglalás  a alábbi linken tekinthető meg:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20210715-szazadveg-az-europai-bizottsag-klimavedelmi-csomagjarol.html

A cikket folytatjuk.

Összeállította:
Tan Attila

Forrás:
MKIK – Fenntarthatósági és Környezetvédelmi kollégium
Európai Unió hivatalos honlapja https://ec.europa.eu/


car 3117778 1280

 


Rendezvénynaptár

Augusztus 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó