HIPA tájékoztató levél - MKIK

Tisztelt Vállalkozó!


A közel egy éve tartó rendkívüli helyzet mindannyiunkat váratlanul ért és a maga ismeretlenségével sújtott le ránk. A tavaly tavasz óta jelen lévő koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy egy válság nem csak gazdasági értelemben okozhat nehézséget a teljes társadalomnak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyomon követi a gazdaság helyzetét, és a területi kamarák aktív közreműködésével javaslatokat fogalmazunk meg a Kormány számára annak érdekében, hogy az érintett és bajba jutott vállalkozások túléljék ezt a nehéz időszakot.

A helyi adók esetében például elértük, hogy azok mértéke ne növekedhessen a pandémiás időszak alatt. Budapesten nem engedtük, hogy 2%-ról 2,5%-ra emelkedjen az iparűzési adó mértéke. Országos szinten pedig a legérzékenyebb vállalkozói körnek, a kkv-nak a helyi iparűzési adó mértékének felére csökkentését értük el.

Tájékoztatom, hogy amennyiben az Ön vállalkozása a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Rendelet) foglalt feltételeknek megfelel, akkor a vállalkozás által fizetendő helyi iparűzési adó mértéke 2021-ben végződő adóévben legfeljebb 1% lehet. Emellett pedig kérelmezheti a 2021. évi iparűzési adóelőleg fizetési kötelezettség 50%-os csökkentését is.

A Rendelet alapján a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozónak a 2021. évben csak az adott előleg-fizetési időpontban esedékes adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban megfizetni, de ennek az adókönnyítésnek az igénybevételéhez a vállalkozónak 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára nyilatkoznia kell az alábbiakról:

a) mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül,
b) az 1. § szerinti intézkedés külön kormányrendelet szerinti támogatástartalmának megfelelő összeget jogosult igénybe venni átmeneti támogatásként, és
c) 2019. december 31-én nem minősült az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Atr.) 6. § (4a)-(4b) bekezdése szerinti nehéz helyzetű vállalkozásnak.

A KATA szerint adózóknak azonban nem kell nyilatkozatot tenniük, ha az egyszerűsített adóalap megállapítást választották.

Továbbá, ha azt az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 1. melléklet 29. pont 1. alpontja szerint nem tette meg – most telephelyének címét is be kell, hogy jelentse.

A Rendelet alábbiak szerint definiálja a mikro-, kis- és középvállalkozásokat:

A 2021. évben végződő adóévben azon, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerinti vállalkozó esetén, amely azzal felel meg a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény szerinti mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítés feltételeinek, hogy esetében a KKV törvény 3. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg értékhatár legfeljebb 4 milliárd forint.

A nyilatkozatokat a 21NYHIPA nyomtatvány kitöltésével és beküldésével tudja megtenni.

Az alacsonyabb adómérték tehát automatikusan érvényesíthető az arra jogosultak számára a 2021. évről 2022-ben esedékes bevalláskor, az előleg-fizetési kedvezményhez azonban a vállalkozóknak/vállalkozásoknak nyilatkozniuk kell.

Fontos, hogy az adatok pontosan kerüljenek megadásra annak érdekében, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a megfelelő települési önkormányzat részére tudja azt továbbítani nyilatkozatukat.

Amennyiben kérdése merülne fel az eljárással kapcsolatban a keresse bizalommal a területileg illetékes önkormányzati adóhatóság munkatársát.

Munkájához további sok sikert kívánunk!Üdvözlettel:
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara


Rendezvénynaptár

Január 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó