Vakcinaútlevél; IATA Travel Pass

Az európai országok elkezdték lakosságuk beoltását, ezzel együtt felmerült a vakcinaútlevél bevezetése. Az európai országok között folyik az egyeztetés egy egységes rendszer kialakításáról, a legtöbb ország egy széleskörű együttműködést szorgalmaz. Az alábbi országok véleményét fontos a témában kiemelni.

 

Görögország: uniós szinten szeretné bevezetni az oltási igazolást.

Észtország: már októberben megállapodást írt alá az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) egy olyan digitális immunizációs tanúsítvány kidolgozásáról, amely lehetővé teszi az oltási adatok határokon átnyúló cseréjét.

A jövő csütörtöki (01.21.) online EU-csúcstalálkozónak a vakcinaútlevél lesz az egyik fő témája, az Európai Bizottság közös alkalmazásról tesz javaslatot.

Magyarország: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint meg kell várni, hogy lesz-e egységes uniós szabályozás, és amennyiben igen, Magyarország annak részese akar-e lenni, majd ez alapján kell megalkotni a hazai szabályozást.

Izland: A látogatók december 10-e óta mentesülnek a tesztelési és karanténkövetelmények alól, ha igazolni tudják, hogy átestek a COVID-19 fertőzésen.

Spanyolország: azokat jegyzik majd be, akik elutasították az oltást, és megosztják majd az adataikat "európai partnereikkel.”

Izrael: Ebben az országban a legnagyobb az oltottak száma és készülnek a zöld útlevelek kiadására, amely az oltást igazolja, segítségével a beoltott személy fél évig mentesül a karantén és egyéb szankciók alól.

Franciaország, Belgium: Támogatják egy egységes rendszer bevetését, de aggodalmukat fejezték ki az adatvédelemmel kapcsolatban.

Nemcsak az országok, hanem a légi társaságok is dolgoznak egy biztonságos rendszer kialakításán és bevezetésén:


Az IATA biztonsági termékekért felelős vezetője, Alan Murray Hayden bejelentette, hogy jól haladnak a Travel Pass digitális egészségügyi igazolási megoldás piaci bevezetésével, és a világ legnagyobb légitársaságainak többsége már márciustól használni fogja.

A fejlesztések jól és gyorsan haladnak, mert már a koronavírus megjelenése előtt megkezdték az érintésmentes azonosító fejlesztését.

A Travel Pass legfontosabb eleme egy mobiltelefonos applikáció, amelynek segítségével az utazók tárolni és kezelni tudják a koronavírustesztjeikről és -oltásaikról szóló igazolásokat.

A Travel Pass működésének 4 része:

1) Az első az úti céltól és az útvonaltól függően összegzi az összes egészségügyi előírást, amit az utazónak tudnia kell, ideértve az utazással, teszteléssel és esetleges oltással kapcsolatos információkat.

A Timatic által működtetett rendszerben a regisztráció során eldől, hogy az adott úti célhoz és útvonalhoz megfelelő-e az illető teszteredménye, illetve a tesztelési időpontja.

2) A rendszer második része egy lista azokról a tesztelési és oltási központokról, amelyek megfelelnek a célország kormánya által előírt feltételeknek.

3) A harmadik része az a telefonos applikáció, amelyet az IATA és az Evernym közösen dolgozott ki arra, hogy a tesztlaborok biztonságosan tudják elküldeni a teszteredményeket, illetve az oltási bizonyítványokat az utazók számára.

4) Végezetül a rendszer negyedik része az utasok által használt alkalmazás, vagyis az IATA Travel Pass, amelyben az utasok tárolják az útlevelük digitális változatát, illetve a teszteredményeket és oltási eredményeket.

Az vakcinaútlevél bevezetéséről bővebben ezen a linken olvashat:
https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/szamos-europai-orszag-tamogatja-a-vakcinautlevelet-masok-aggodnak-1173144

A Travel Pass rendszerről pedig ezen a linken tájékozódhat:
https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/egyszerusodik-az-utazas-marciustol-jon-az-iata-travel-pass-1173146


Forrás: MKIK


Rendezvénynaptár

December 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó