Tájékoztatás a 2019/2020. tanév nyári, összefüggő szakmai gyakorlatának szervezéséről

A 2019/2020-as tanév összefüggő szakmai gyakorlatának lebonyolításával kapcsolatban számos kérdés merült fel, amelyekre az alábbiakban szeretnénk minél teljesebb tájékoztatást adni.
Kiindulópontként szolgál az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkárának, Pölöskei Gábornénak a Világgazdaság című napilap május 8-i számában közzétett azon kijelentése, miszerint az „alapelv az, hogy ugyanazok a rendkívüli szabályok vonatkoznak a gyakorlatra [értsd: az összefüggő szakmai gyakorlatra], mint a tanév közbeni gyakorlati képzésre, mindaddig, amíg ettől eltérő döntés nem születik.”
Az alábbiakban szeretnénk kiemelni az összefüggő szakmai gyakorlatra vonatkozó legfontosabb információkat.

 

Mivel eddig ezzel ellenkező miniszteri határozat, jogszabály nem jelent meg, az összefüggő szakmai gyakorlatot – a szorgalmi időszak gyakorlatához hasonlóan – legkésőbb a következő tanév kezdetéig teljesíteni kell. Igaz ez arra az esetre is, ha a szorgalmi időszak gyakorlatának egy része halasztásra került. Ebben az esetben a nyári időszakban kell lebonyolítani az összefüggő szakmai gyakorlatot, valamint a halasztott rész pótlását.

A 2019/2020-as tanév összefüggő szakmai gyakorlata – a korábbiakkal azonos módon – lebonyolítható tanulószerződés vagy együttműködési megállapodás keretében is, mindezek hiányában – kivételes esetben – szakképző iskolai tanműhelyben.

Tanulószerződés vagy együttműködési megállapodás esetén a szakmai gyakorlat – az általános vészhelyzeti rendelkezések értelmében – megszervezhető a hagyományos módon is, de csak a járványügyi előírások betartása mellett. Amennyiben ez biztonságosan nem megoldható, úgy törekedni kell a digitális munkarendre történő átállásra, és elsősorban arra, hogy a gyakorlat a duális képzőhely szervezésében valósuljon meg. Ha ezt a duális képző nem tudja vállalni, a képzést a szakképző iskola is folytathatja. Amennyiben a digitális forma sem a duális képző, sem pedig az oktatási intézmény által nem kivitelezhető, a gyakorlat halasztásra kerül. Továbbá kiemelten fontos, hogy a megszervezés módjáról az iskolának és a duális képzőhelynek közösen, egymással egyeztetve kell döntenie!

A szakgimnazisták részére – és néhány kivételes esetben szakképző évfolyamos tanulóknak – gyakorlat lebonyolítására tehát a régi szakképzési törvény szerinti együttműködési megállapodás – az általános szabályok szerint – köthető. Amennyiben egy szervezet még nem rendelkezik a képzés megkezdéséhez szükséges kamarai nyilvántartásba vétellel, úgy kérheti a vonatkozó eljárás lefolytatását. A területileg illetékes Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a kérést a veszélyhelyzeti előírások betartásával igyekszik teljesíteni. Az idei gyakorlat esetében még a kereskedelmi és iparkamarák végzik az egészségügyi intézmények, mint duális képzőhelyek nyilvántartásba vételét is.

Az összefüggő szakmai gyakorlat együttműködési megállapodással történő lebonyolítása esetén a tanuló számára jár a tanulói juttatás a régi szakképzési törvény (2011. évi CLXXXVII. tv.) szabályai alapján (nappali rendszerű oktatásban és a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatásban is), illetőleg a duális képzőhely is igénybe veheti a gyakorlati képzési normatíva napi összegét a 280/2011. Kormányrendelet értelmében.
Személyes részvételre a tanuló ugyan nem kötelezhető, de ha a gyakorlat digitálisan megszervezésre kerül, az számára is kötelező. A mulasztásra és az évismétlésre vonatkozó szabályok így ezen digitális forma esetében is érvényben maradnak.

Digitális oktatás esetén kiemelten figyelni kell a dokumentálásra: mindenképpen írásban kell, hogy történjen a tananyag és a feladat kiküldése – javasoljuk e-mailben vagy egyéb digitális oktatási felületen –, továbbá célszerű azt kinyomtatni és a tanügyi dokumentumokkal együtt tárolni. A jelenléti ívre – azokon a napokon, amikor a tanulónak jelen kell(ene) lennie – ilyen esetben a „távoktatás”-t kell beírni.

Kérdéseikkel keressék duális képzési tanácsadóinkat!

Forrás: tanuloszerzodes.hu

Korábbi hasznos cikk a témában:
Tudnivalók a duális képzés megvalósításához

 


Rendezvénynaptár

Május 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó