Tájékoztatás a postarendelet módosításáról

A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara összegyűjtütte a postarendelet módosításával és a webáruházak ezzel összefüggő új kötelezettségeivel kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.

 

2024. március 28-án hatályba lép a postai szolgáltatások nyújtásának és a hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás részletes szabályairól, valamint a postai szolgáltatók általános szerződési feltételeiről és a postai szolgáltatásból kizárt vagy feltételesen szállítható küldeményekről szóló 335/2012. (XII.4.) Korm. rendelet módosítása.

Az ún. „Postarendelet” módosítása jelentős, új kötelezettséget jelent a magyarországi, valamint a Magyarországra értékesítési tevékenységet végző külföldi webáruházak számára.

A módosítás mindössze egyetlen új paragrafust jelent a 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendeletben, amely a következőképpen szól:

„A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerinti távollévők között kötött szerződés alapján értékesített áru kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja, feltéve, hogy az értékesített áru postai szolgáltatási szerződés keretében történő kézbesítését az egyetemes postai szolgáltató az általános szerződési feltételeiben lehetővé teszi.”

 

Mit jelent ez a változás a gyakorlatban?

A változás lényege, hogy 2024. március 28-tól minden, a fogyasztók részére a webáruházban történő értékesítés esetén fel kell ajánlani a Magyar Posta Zrt., pontosabban a leányvállalata, az MPL útján történő kiszállítást is. Amennyiben a webáruházat működtető vállalkozás e szállítási lehetőséget már jelenleg is alkalmazza, teendője nincs, amennyiben viszont a hatályos rendelkezései szerint nem biztosítja a megvásárolt termékeknek az MPL útján történő kiszállítását, úgy e rendelkezéseit, adott esetben általános szerződési feltételeit módosítani kell. A jogszabálynak való megfelelés azért is javasolt, mert a fenti változásokkal nagyjából egy időben megemelkednek a fogyasztóvédelmi bírságok is.

Amennyiben a webáruház olyan speciális terméket forgalmaz, amelynek szállítását a posta nem vállalja (általános szerződési feltételeiben kizárja), úgy a vállalkozás mentesül az MPL útján történő kiszállítás kötelező felajánlása alól.

Természetesen a módosítás nem jár azzal, hogy ezentúl kizárólag a Magyar Posta Zrt. közreműködésével volna csak lehetséges a megvásárolt termékek házhoz, vagy csomagpontra történő szállítása. A jogszabályi kötelezettség csupán a felajánlásra vonatkozik, a fogyasztó dönthet úgy, hogy más módon, pl. futárszolgálat útján kívánja megkapni a megvásárolt terméket. A webáruházaknak tehát választási lehetőségként kell feltüntetni a postai szállítást.

Fontos viszont a csomagok felvételével kapcsolatban, hogy a Magyar Posta Zrt. a honlapján arról tájékoztatja a változásokat, hogy amennyiben a vállalkozás a posta általános szerződési feltételeiben meghatározott postai szolgáltatást veszi igénybe, abban az esetben a vásárló által megrendelt terméket az MPL munkatársai nem tudják a vállalkozás telephelyén felvenni. Ez mindenképpen logisztikai problémákat jelenthet majd számos vállalkozás esetében.


Milyen kötelezettségei vannak a webáruházat üzemeltető vállalkozásoknak a Magyar Posta Zrt. felé?

A Magyar Posta Zrt. honlapján elérhető az a regisztrációs űrlap, amelynek megfelelő kitöltésével a vállalkozás jogosult lesz a posta által meghirdetett díjak ellenében a logisztikai szolgáltatások igénybevételére. A postai tájékoztatás szerint ezen túlmenően további szerződéskötés nem szükséges a Magyar Posta Zrt-vel vagy annak valamely leányvállalatával.

 

Milyen díjakat alkalmaz a Magyar Posta Zrt.?

- Csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db
- Háznál történő kézbesítés esetén: 0-10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db
- Háznál történő kézbesítés esetén: 10-20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db
- Háznál történő kézbesítés esetén: 20-40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db

 

Forrás: Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK)

 


Rendezvénynaptár

Július 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2