Tájékoztatás a szankciók tekintetében kritikusnak tekinthető termékek listáinak publikálásáról

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint az Európai Bizottság a mellékelt angol nyelvű dokumentumok alapján összeállította azoknak a termékeknek a vámtarifaszám szerinti listáit, melyek az Oroszországgal szemben elrendelt szankciók megkerülése tekintetében különösen kritikusnak tekinthetők gazdasági, illetve kockázatosnak minősíthetők katonai, harctéri (biztonsági) szempontból. A listákban szereplő kockázatos termékek a 11. szankciós csomagban is szerepelnek, de az érintett termékkört a Bizottság külön is publikálta szankciós honlapján.


A harctéren talált eszközök és azok alkatrészeinek elemzése alapján összeállított katonai termékek listája 38 vámtarifaszámot tartalmaz, négy egységre (integrált áramkörök, vezeték nélküli kommunikációhoz és navigációhoz kapcsolódó elektronikai cikkek, elektronikus alkatrészek, elektronikus alkatrészek gyártóberendezései) osztva. A gazdasági szempontból kritikus termékek listája olyan, a 28., 84., 85., 89. és 90. árucsoportba tartozó termékeket tartalmaz, melyek harmadik országokba irányuló forgalmában a statisztikai adatok elemzése alapján a háború kitörését követően jelentős eltérés (emelkedés) tapasztalható. E termékeket a gyanú szerint harmadik országokból tovább exportálják Oroszországba. Az Európai Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét lista folyamatosan változhat, bővülhet.

A két lista az alábbi címen érhető el (lap alján „Important” cím alatt): https://taxation-customs.ec.europa.eu/customs-4/international-affairs/eu-measures-following-russian-invasion-ukraine_en

A mellékelt tájékoztatókban szereplő áruk szállítása során kiemelt figyelemmel javasolt eljárni tekintettel arra, hogy a 833/2014/EU tanácsi rendelet 12. cikke alapján tilos az olyan tevékenységekben való tudatos és szándékos részvétel, amelyek célja vagy hatása a tilalmak megkerülése.


Rendezvénynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2