Az Európai Számvevőszék különjelentése az engedélyezett gazdálkodókra vonatkozó programról

Megjelent az „Engedélyezett gazdálkodók: Jól kialakított vámügyi program – kiaknázatlan lehetőségekkel és egyenetlen végrehajtással” című, 13/2023. sz. számvevőszéki különjelentés, amelynek elkészítését Pelczné Gáll Ildikó számvevőszéki tag irányította.


Az Unió a megbízható kereskedők vámeljárásainak egyszerűsítése érdekében létrehozta az engedélyezett gazdálkodókra vonatkozó programot (AEO-program). A Számvevőszék megállapította, hogy bár a program kialakítása megfelelő, hiányosságok és kiskapuk is észlelhetők. A pénzügyi ellenőrző szerv azt kifogásolja, hogy az uniós országok nem részesítik egyenlő bánásmódban az engedélyezett gazdálkodókat. Emiatt az egységes piac ellenére nem biztosítottak az egyenlő versenyfeltételek a különböző uniós országokban regisztrált engedélyezett gazdálkodók számára. Ebből adódóan pedig növekednek a vámügyi műveletek és az uniós költségvetés működési és pénzügyi kockázatai, ami ellentétes a program fő céljával.

A sajtóközlemény 24 uniós nyelven, a különjelentés pedig angol nyelven tölthető le az Európai Számvevőszék weboldaláról, a többi uniós nyelvi változat szintén hamarosan elérhetővé válik.

Ha a Számvevőszék munkájáról további információkra lenne szüksége, szívesen állnak rendelkezésére, illetve javasoljuk, hogy látogasson el honlapjukra: eca.europa.eu, vagy keresse fel az Európai Számvevőszék kiadványportálját.


Rendezvénynaptár

Február 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Várható események

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2