Tájékoztatás bambusz és műanyag alapanyagok együttes használatával előállított termékekkel kapcsolatban

Az Európai Bizottság közleményt adott ki a bambusz és műanyag alapanyagok együttes használatával előállított termékekkel kapcsolatban, melyet az alábbi linken érhetnek el:

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/cs_fcm_meeting-ind_20200623.pdf

Az utóbbi években egyre több olyan élelmiszerrel érintkező anyag és tárgy kerül forgalomba, amelyek műanyagból (általában melaminból) készülnek, és amelyekhez bambuszt és/vagy más „természetes alapú” anyagot adnak.

Azon anyagokra és tárgyakra, amelyek szerkezeti alkotóeleme műanyag, és adalékként őrölt bambuszt vagy más hasonló összetevőt tartalmaznak, az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU bizottsági rendelet (továbbiakban: rendelet) előírásait kell alkalmazni. A rendelet értelmében csak az engedélyezett anyagok uniós jegyzékében szereplő, a rendelet I. mellékletében felsorolt anyagokat - beleértve az adalékanyagokat - szabad műanyag rétegekben és tárgyakban felhasználni. A bambusz ezen listában nem szerepel.

A fentiekre tekintettel ezen termékek jelenleg illegálisan vannak a piacon. Az előírások betartása érdekében ezen termékeket azonnali hatállyal vonják ki a piacról, valamint további behozatalukat szüntessék be! Ez az unió minden tagállamára nézve kötelező, így másik tagállamba való forgalmazás sem lehetséges.

A NÉBIH a csatolt felhívást követő 3 hónap elteltével kiemelt figyelmet fog fordítani a fentiek ellenőrzésére. Amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak, eljárást indítanak a forgalmazóval szemben.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban további kérdés merülne fel, azt az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várja NÉBIH.

Forrás: MKIK


Rendezvénynaptár

Március 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó