A fix áras energia szerződések esetében kedvezőbb feltételeket kér az MKIK

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a Kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását.


A területi kamarák által összegyűjtött számos vállalkozói jelzés alapján indokolt és szükséges az energiaszerződések felülvizsgálata. A KKV-k nagy része a jelenlegi piaci árhoz képest viszonylag magas áron kötötte meg fix áras szerződését tavaly ősszel, és kényszerült bele 2022-ben a fix áras szerződéskötésbe tevékenységük folytatása érdekében. A hazai kkv-kör a kedvezőtlen feltételű szerződéssel járó megemelkedett költséget - alacsony teherbírása okán - hosszú távon nem tudja elviselni.
A fix áras szerződések ugyan előnyös lehetőséget nyújtottak az energiaellátás biztosítására, kiszámítható költségeket nyújtva a vállalkozásoknak a szerződéskötés évében felmerült negatív külső körülmények enyhítésére. Azonban az elmúlt időszakban bekövetkezett piaci változások és a nemzetközi árak csökkenése miatt a jelenlegi helyzet nagyságrendileg hozzávetőlegesen 60 ezer vállalkozást érinthet, ennek mintegy harmada az, aki rendkívül magas áron szerződött le tavaly év végén.
Az MKIK ezért javasolja, hogy a Kormányzat tekintse át a jelenleg érvényben lévő fix áras energia szerződéseket, ugyanis ahol átlagosan 265 EUR/MWh árat tapasztal a szektor - ami a jelenlegi tőzsdei árnál magasabb -, ott érdemi beavatkozás szükséges. A jelenlegi árkülönbözet megköveteli az olyan módosítást, amely lehetővé teszi az előző szerződés kedvezőtlenné vált feltételeinek korrigálását. A KKV-kör bürokrációs terheinek csökkentése érdekében szorgalmazzuk továbbá, hogy a szerződésmódosítás automatikus legyen és a vállalkozásoknak ne legyen vele teendője.

Az orosz-ukrán háború és a világgazdasági okok miatt hazánkban kialakult energiaválság pillanatnyi kezelését - a probléma megismétlődésének okán - össze kell kötni az energiakitettségünk markáns csökkentésével. Azoknak a vállalkozásoknak, akik hajlandóak lépéseket tenni az energia felhasználásuk racionalizálásáért, célzott ösztönzőket - támogatott hitelt, csereprogramot, támogatást - kellene biztosítani annak érdekében, hogy Magyarország energiakitettsége érdemben változzon a jövőben.
Az MKIK álláspontja szerint fontos, hogy a vállalkozások mielőbb beépítsék az energiamixükbe a fenntartható energiaforrásokat, vagy középtávon akár teljes mértékben átálljanak az energiahatékony, tiszta energiára. Azonban az átállás hosszabb időt vesz igénybe, ezért rövid távon elengedhetetlen a jelenlegi probléma kezelése, annál is inkább, mivel a magas rezsikiadások miatti költségnövekmény begyűrűzik a termékek, szolgáltatások árába, tovább fokozva ezzel az inflációs nyomást.

Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen formán keletkező költségmegtakarítást a vállalkozások az árak csökkentésére fordítsák, ezzel is mérsékelve a gazdaságra és a rájuk nehezedő inflációs nyomást. A felszabaduló források felhasználását egy kontroll rendszer felállításával lehet ellenőrizni, ezzel garantálva az árak mérséklődését.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy támogassa a vállalkozásokat a versenyképességük javításában és a fenntartható gazdasági növekedés elősegítésében. Az energiaellátás stabilitása és a gazdasági növekedés fenntartása a versenyképesség kulcsfontosságú tényezője.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett a gazdaság szereplőinek képviseletében és a gazdasági környezet javításában annak érdekében, hogy a hazai vállalkozói kör versenyképessége fennmaradjon és az energiaellátásuk zökkenőmentes maradjon.Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Budapest, 2023. június 12.


Rendezvénynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2