Energiahatékonysági klaszterek létrehozása és működtetésének lehetőségei osztrák és német példák alapján

Szíves figyelmébe ajánljuk a Közgazdasági szemlében megjelent „Energiahatékonysági klaszterek létrehozása és működtetésének lehetőségei osztrák és német példák alapján” című cikket.

A tanulmány célja, hogy bemutasson egy hatékonyan működő energiahatékonysági hálózat működésének fő összetevőit. Korábban már több kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a vállalatok  energiahatékonyságának növelésének a gátja az információhiány. E hiány mérséklése céljából jöttek létre mind Európában mind pedig az Egyesült Államokban az energiahatékonysági klaszterek, ugyanis így könnyebb a tapasztalatcsere és a bevált módszerek elterjesztése.


A klaszterek a rugalmasságukon keresztül fontos eszközei a politikai döntéshozóknak a vállalati energetikai hatékonyság növelését célzó intézkedések során. A klaszterek működése 3 szakaszra osztható a LEEN-standard (Learning Energy Efficiency Network = tanuló energiahatékonysági hálózat) alapján. A kezdeti szakaszban kerül kialakításra a koncepció, majd ezt követi a felülvizsgálati szakasz, ahol azonosításra kerül a megtakarítási potenciál, sor kerül a helyszínlátogatásra és elkészül a megtakarítási jelentés. A műszaki szakaszban kerülnek bemutatásra a megvalósult intézkedések, valamint ekkor történik a tapasztalatcsere is.

A Tanulmányban három darab klaszter kerül bemutatásra:

  • Cool Silicon E.V hálózat a kutatás és a kkv-k együttműködését kívánja elősegíteni, melyen keresztül új termékek és megoldások kerülhetnek megvalósításra. A klaszter számára fontos a tudásátadás (kutatásból az ipar felé). Céljaik közé tartozik az infokommunikációs technológia energiafogyasztásának csökkentése. A Cool Silicon E.V. támogatja az elektronikai energiahatékonyság javítását egész Európában. A klaszter már több mint 45 projektet valósított meg működése alatt és jelenleg is vannak futó projektjei. A CoolComputing projekten keretében lehetővé tette az informatika számára, hogy a számítási teljesítmény mellett az energiahatékonyság is optimalizálásra kerüljön. A hálózat számára fontosak a szociális és oktatási kérdések, így új mesterképzést is indítottak.
  • Green Tech Valley több mint 260 tagot tömörít magába és célul tűzték ki 100 innovációs projekt megvalósítását, elsősorban tudástranszfer, (nemzetközi) együttműködések és közös kutatásfejlesztési és innovatív projektek révén. A Green Tech Valley támogatja a K+F projektek létrejöttét, emellett pedig Technology Radar néven folyóiratot is indított. A 2015-2020-as stratégiában központi szerepet kapott a zöld innováció, mely növekedése 12%-ot ért el és csupán 2019-ben 24 innovációs projekt indult.
  • Leen Eco-Net munkája során először felmérésre került a résztvevő nagyvállalatok keresztmetszeti technológia területén elérhető megtakarítások mennyisége. A vizsgálatok után 192 intézkedés került kidolgozásra, illetve meghatározásra került a megtakarítható megawatt órák mennyisége. Az energiahatékonysági konzultációkon túl pedig energiahatékonysági műhelyek is megrendezésre kerültek minden évben. A hároméves hálózati ciklus alatt a résztvevők teljesítették közös célkitűzéseiket, mely során a beruházások főként a világítás korszerűsítését célozták meg. A sikerhez nagyban hozzájárultak a kölcsönös gyárlátogatások, illetve a tapasztalatcsere.


A bemutatott példákon keresztül érzékelhető, hogy az energiahatékonysági növekedéshez nagyban hozzájárul a vállalatok közti tudás- és tapasztalatcsere. A közös célok meghatározásának és a közös projektek megvalósítása pedig jobban fenntartja a cselekvési motivációt szemben az egyéni vállalati intézkedésekkel.


Rendezvénynaptár

Június 2023
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Várható események

Levegőtisztaság-védelmi konferencia - Budapest
2023.06.07
0:00 - 0:00
LIFE Információs Nap
2023.06.07
9:00 -
Energiabeszerzés csak okosan!
2023.06.08
9:00 -
VivaTechnology 2023
2023.06.14
0:00 - 0:00

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2