A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőségének álláspontja az új KATA jogszabállyal kapcsolatban

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetése az új KATA jogszabállyal kapcsolatban az alábbi álláspontot alakította ki.

Fontos, hogy egyszerre érvényesüljön az arányos közteherviselés, valamint a mikro- és kisvállalkozások számára alacsony adminisztrációval járó adóelőnyöket, a gazdaság fehérítését biztosító szabályozás.

Az Országgyűlés által elfogadott KATA módosítás csak részben illeszkedik azokhoz az irányokhoz, amit a kamara javasolt. Az elfogadott szabályrendszer véleményünk szerint több ponton nem kellően egyértelmű, illetve néhány ponton nem megfelelő módon került kialakításra.

A KATA adónem módosításának bevezetésére rövid a rendelkezésre álló idő, a vállalkozások nem tudnak megfelelően felkészülni sem cégforma módosítással, sem a fennálló szerződéses állomány módosításával. Ennek érdekében a BKMKIK javasolja, hogy a KATA módosítások csak 2023. január 1-jei hatállyal kerüljenek bevezetésre. Javasolja továbbá olyan enyhítések bevezetését is, ami a gazdaság fehérítése érdekében bővítené a KATA adónem jogosultjainak körét. A többségében lakosság számára értékesítő KATA-s egyéni vállalkozások számára korlátozott számban és értékben legyen lehetőség vállalati számlák kiállítására is.

Az előzetes egyeztetések során a kamara felhívta a figyelmet arra, hogy a bevezetésre kerülő törvénymódosítást megfelelő kormányzati kommunikációval szükséges támogatni annak érdekében, hogy a vállalkozók teljeskörűen megismerhessék a módosítások mögött meghúzódó szakmai cél- és érvrendszert. Különösen fontos, hogy a KATA helyett a választani javasolt adózási módokról – így pl. az átalányadózásról, KIVA-ról – a kormányzat vagy a NAV közérthető és jól használható online kalkulátort, tájékoztató anyagokat tegyen elérhetővé a vállalkozások számára, a kamara bevonásával tartson tájékoztató rendezvényeket.


Rendezvénynaptár

December 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2