Új határidő a számlaadat-szolgáltatásban - 2021. január 1.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2020 július 1-jétől életbelépő szabályozás alapján, a belföldön nyilvántartott adóalany által egy másik, belföldön regisztrált adóalany részére (B2B) belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számlákról szükséges adatot szolgáltatni ide értve a módosító- és az előlegszámlát is. A magánszemélyek részére kibocsátott papír alapú számlákra vonatkozóan 2021. január 1. napjától válik szükségessé az adatszolgáltatás.

 
Izer Norbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóügyekért felelős államtitkára 2020. szeptember 7-én megjelent nyilatkozatában emlékeztetett, hogy az online számlázás 2021-ben válik teljessé, ekkor már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja majd az adóhivatal.

Az újfajta adatszolgáltatás átlagosan napi több, mint félmillió lakossági számlát érint. A koronavírus-válság okozta nehézségek miatt most különösen fontos, hogy a vállalkozások zökkenőmentesen tudjanak átállni az új rendszerre, amit a 2021. január 1-jétől március 31-ig tartó szankciómentes időszak biztosít számukra.

A jövőre debütáló szolgáltatások közül elsőként az áfabevallások kiajánlását emelte ki az államtitkár. Mint mondta, évente nagyjából 480 ezer vállalkozást szabadíthat meg ezzel a kormány az egyik legbonyolultabb bevallás kitöltésének kötelezettségétől. Megjegyezte, hogy az adóhivatal mobil applikációja - a teljesen ingyen használható Online Számlázó - így ideális választás lehet a digitális számlázásra áttérő kisvállalkozásoknak is. Az új rendszerre, az XSD 3.0-ra való átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását.

Annak ellenére, hogy még több, mint egy negyedév van a január 1-jei rendszerindulásra - azaz minden számla adóhivatali becsatornázására -, a koronavírus-válság idején mégis szükséges hosszabb felkészülési időt biztosítani az átállásra. A 2021. március 31-ig tartó szankciómentes időszak alatt még használható a régi XSD 2.0 specifikáció, de április 1-jétől már csak az eggyel fejlettebb, 3.0-ás verzió lesz elérhető. A bevezetésre kerülő új rendszer egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, a vállalkozói adminisztráció csökkenését áfabevallások kiajánlásának formájában, a felhasználói adatvédelmet, valamint a vállalkozások digitalizációját papírmentes számlázás biztosításával.

Az XSD 3.0 specifikációja a https://github.com/nav-gov-hu/Online-Invoice linken érhető el, ahol a számlázóprogram-fejlesztők és más érintettek a jövőben történő interfész verzió változásokat véleményezhetik, követhetik, illetve észrevételeikkel, javaslataikkal hozzájárulhatnak az interfész fejlesztéséhez.


 


Rendezvénynaptár

Február 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó