A program célja, hogy a gazdaságilag és kulturálisan is egységes területet képező történelmi régiók nemzetközi összehasonlításban is versenyképes gazdasági egységként fejlődhessenek.

A koronavírus-járvány alatt és után a gazdaság megerősítése, az idei recesszió után a gazdasági növekedés gyors helyreállítása a kormány legfontosabb célja. A gazdaságfejlesztési stratégia részeként a kormány négy gazdaságfejlesztési zónát hoz létre, hogy elősegítse a koordinált és kiegyensúlyozott területi fejlesztéseket. A Dél-dunántúli-, Északnyugat-magyarországi-, a Dél-alföldi- és Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónát érintő komplex program célja, hogy a gazdaságilag és kulturálisan is egységes területet képező történelmi régiók nemzetközi összehasonlításban is versenyképes gazdasági egységként fejlődhessenek. A gazdaságfejlesztési zónák fejlesztési programjainak kidolgozása a kormánybiztosok irányítása mellett az önkormányzatok és területi érdekképviseleti szervezetek részvételével zajlik.

Navracsics Tibor Északnyugat-Magyarországért fog felelni, így többek között Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Komárom-Esztergom megye is az ő hatásköre lesz. Kiegészülnek Palkovics László teendői, így a miniszter a jövőben már a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben zajló gazdaság is az ő dolga lesz, mint Északkelet-magyarországi kormánybiztos. Nemesi Pál a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyéket magában foglaló Dél-Alföldért fog felelni, Mikes Éva a Baranya, Somogy és Tolna megyéket magában foglaló Dél-Dunántúlért.
Az új kormánybiztosok a munkájukért nem kapnak pénzt.

A Magyar Közlöny szeptember 4-i számában részletesebben beszámoltak arról, hogy Nemesi Pál kormánybiztosként többek között figyelemmel kíséri az európai uniós és nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztéseket, tájékozódik a gazdasági szereplők által megvalósítani tervezett beruházásokról és fejlesztési igényeikről, mindehhez pedig irodát biztosítanak számára.


Forrás: delmagyar.hu
            napi.hu

Fotó: delmagyar.hu

 


Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2