Univerzális ipari Smart Box a zöldgazdaság számára

Olvasási idő: 2 perc


A következőkben egy konkrét gyakorlati fejlesztést mutatunk be, mely a fenntarthatóság  elvei alapján készült. A termék egy szabványosított, újrahasználható csomagolóeszköz-rendszer. A GS1 Smart Box ISO újrahasznosítható szállító-tároló rekeszt több ismert márkagyártó és kereskedő megállapodása alapján fejlesztették ki.

A Smart Box célja a kezelési költségek és az ökológiai lábnyom minimalizálása a gyártástól az értékesítésig.

 smartbox1

A cél a fenntarthatóság:
Mire a boltok polcaira kerülnek az egyes termékek, már számtalan csomagolási és újracsomagolási folyamaton vannak túl. Különféle tárolóeszközökbe csomagolják őket a gyártás során, majd a kiskereskedőköz érkezve a kicsomagolás után gyakran új gyűjtőegységekbe kerülnek a raktári tárolás idejére. A növekvő automatizálás és a modern komissiózás miatt a kereskedők vagy a disztribútorok már sok helyen újrahasználható tárolókat használnak. Néhány visszaérkező szállítórekeszt, -dobozt és -ládát már használnak a kiskereskedelemi újraelosztáshoz is, de ezek nem kompatibilisek egymással, és nem csereszabatosak. Erre a problémára adott megoldást a GS1 Németország, és kifejlesztették az újrafelhasználható csomagolóeszköz-családot, a GS1 Smart Box ISO-moduláris, összecsukható, cserélhető okos rekeszt.

 

A szállítás optimalizálása:
A raklap az EUL 1 (Efficient Unit Load) szabványnak megfelelve úgy lett tervezve, hogy kitöltse a 1,20 m és 2,40 m rakodási magasságot. Ezáltal optimálisabb szállíthatóságot biztosít, nem utolsósorban hozzájárulva az alacsonyabb COkibocsátáshoz. Mindemellett megszűnik a korábbi papíralapú dobozokból származó rengeteg hulladék is, valamint a nyitogatással és újracsomagolással elvesztegetett idő is.

Annak érdekében, hogy a szállítási folyamatokat még inkább megkönnyítse, minden doboz egyedi azonosítóval van ellátva. Minden rekesz önálló sorszámmal, úgynevezett globális visszatérő tárgyazonosító számmal [GRAI] rendelkezik, az azonosító segítségével minden szállítási folyamat rögzíthető és nyomon követhető.

 smartbox2


Sorozatgyártás:
Több éves prototípus-tesztelés után a projekt elérte a megvalósítási szakaszát, amelynek keretei között nagyobb termelők, valamint kiskereskedelmek 500 tárolódobozt vezettek be a csomagolási és szállítási folyamatokba.

Az ipari oldalról a Beiersdorf, a Cosnova, a Henkel, a Kao, a L’Oréal és a Procter & Gamble, a kiskereskedelem részéről a dm-drogerie markt, az Edeka, a Müller és a Rossmann vettek részt. A cégek folyamatosan dokumentálták a tárolóeszközök forgását és nyomon követesét. Ezek után úgy nyilatkoztak, hogy a Smart Box jelentősen megkönnyítette a szállítást a gyártás és a kiskereskedelem között, és a termék alkalmas és kész a sorozatgyártásra.

Az összecsukható, csereszabatos, újrahasználható rekeszeket kezdetben az illatszer, kozmetika, háztartás-vegyipar területén, a drogériák világában fogják használni. A későbbiekben további iparágakra, valamint más országokra is szeretnék kiterjeszteni a GS1 Smart Box tárolórekeszek használatát.

 

Cikkünk forrása:
www.KSZGYSZ.hu (Környezetvédelmi Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége) szerkesztő: Papp Édua Magdolna

 


Rendezvénynaptár

Szeptember 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó