AZ  A U K C I Ó  FOLYTATÓDIK – KÉTSZER SEGÍTÜNK

 

Egyedülálló programmal tovább bővítettük a jótékonyság lehetőségét. Kortárs képzőművészek alkotásaiból AUKCIÓT HIRDETTÜNK, amelyekre ELŐZETESEN és a KAMARAI BÁL helyszínén is lehetett licitálni.

Az aukciót tovább folytatjuk, kérjük, tekintse meg az eddig összegyűlt alkotásokat az AUKCIÓ linkjére kattintva, és licitáljon vagy vásárolja meg az Önnek legkedvesebbet, ezzel is segítve a jótékonyság célját!


Az aukcióból befolyó összeget az Élethinta Közhasznú Alapítvány és az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa kecskeméti központjának javára ajánljuk fel.

Az értékesített képekkel a vármegye képzőművészeit is támogatjuk.

LICITÁLNI A Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. E-MAIL CÍMRE KÜLDÖTT AJÁNLATTAL LEHET.

Telefonon érdeklődni a kamara titkárságán, a 76/501-500-as számon lehet.

A fenntarthatósági jelentés elkészítésére kötelezettek és határidők

Olvasási idő: 8 perc

 

A fenntarthatósági jelentéssel kapcsolatos cikksorozatunk 4. részében tekintsük át a rövid alapkérdéseket és válaszokat a témával kapcsolatban!

Mikortól lesz a változás?

A vállalatok értékének és teljesítményének mérésére a gazdasági adatokon felül a fenntarthatósági elvek mérése is kiemelt szempont lesz a jövőben. 2024-től az EU erre vonatkozóan bővítette és kiterjesztette a tagállami szervezetekkel szembeni elvárásait és kötelezettségeit. A vonatkozó rendelet, a Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD) már 2023. január 5-től hatályos. Az irányelv meghatározza a kötelezettek körét. A bevezetés a tagországok feladata.

Az Európai Bizottság 2023. július 31-én elfogadta az Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványokat is (ESRS), amelyeket a (CSRD) hatálya alá tartozó valamennyi vállalat használhat. A bevezetés a jelentésírásra kötelezett nagyvállatok számára 2025 januárjától kötelező, és a 2024-es évről kell elkészíteni. Emellett a jelentést önkéntes jelleggel bármely méretű és típusú szervezet is elkészítheti. 

Az a vállalat, amely már most megkezdi a felkészülést a jelentésírásra,
a tudatos vállalatok közé sorolandó.

 report

Forrás: www.efrag.org


Kiket érint?

Hazánkban jelenleg kb. 1000 vállalat kötelezett fentarthatósági jelentéstétel készítésére, ezek száma 2025-től jelentősen növekedni fog az új CSRD irányelv alapján. Ez a kötelezés az adott vállalaton túl további feladatokat ad majd az érintetti körnek is, akik a beszállítók, vásárlók és az adott tevékenységgel összefüggő gazdasági, jogi, társadalmi és hatósági szervezetek. Ebből kifolyólag az érintettek száma is jelentősen növekedni fog.

Kikre vonatkozik konkrétan:  

 • pénzügyi szervezetekre,
 • nagyvállalatokra,
 • tőzsdei vállalatokra,
 • és közvetetten, de csak részfeladatokkal – a jelentésírásra kötelezett szervezetek kérése alapján létrejövő kötelezettséggel – mindazon cégekre, szervezetekre, akik ezekkel a szervezetekkel érintetti/érdekelti kapcsolatban állnak.

Milyen feladatot jelent ez konkrétan?

A fenntarthatósági elvek mérése azt jelenti, hogy az EU által megadott előírás-keretrendszer (ESRS) alapján mérjük a vállalat környezeti, szociális és szervezeti teljesítményeit is. A fenntarthatósági elveket az Európai Unió Taxonómiája közvetlenül szabályozza, mely egy osztályozási rendszer az éghajlati és környezetvédelmi célkitűzések megvalósítására. Ebből a célból kritériumokat és célkitűzéseket alakítottak ki az EU tagországokra vonatkozóan, amelyet a tagországok saját jogszabályaik alapján kötelesek megvalósítani. 

Mi a cél?

Évente kiadott nyílt és valós tájékoztatás az érintettek számára. Érintettek azok, akik a kötelezett vállalat biztonságos, hosszútávú és legkisebb kockázatú működésében érdekeltek. Ők a befektetők, tulajdonosok, dolgozók, beszállítók, vásárlók, hatóságok, társadalmi és civil szervezetek.

 • A fenntarthatósági jelentés a pénzügyi jelentéstétellel egyenrangú legyen!
 • A vállalat teljesítményét pénzügyi eredményeken kívül fenntarthatósági eredményei is meghatározzák.
 • Ambiciózus és fontos eszköz az EU fenntartható pénzügyi menetrendjének alátámasztására.
 • Megtalálni a megfelelő egyensúlyt úgy, hogy ne korlátozzák a jelentéstevő vállalatok terheit, de tegyék lehetővé a vállalatok számára, hogy megmutassák erőfeszítéseiket, amelyeket a zöld üzleti céljaik és menetrendjük teljesítése érdekében tesznek.
 • A vállalatok így fenntartható finanszírozáshoz, támogatáshoz juthatnak.

Hogyan közöljük az adatokat?  

Az információkat a fenntarthatósági jelentésben közli a vállalat. A jelentést jelenleg az Európai Unióban, így hazánkban is a legelterjedtebb jelentési keretrendszer alapján készítik, mely a GRI (Global Reporting Initiative:Globális Jelentéstételi Kezdeményezés) rendszere. Hazánkban 2024-ig tehát GRI elvek alapján készített jelentésekkel találkozunk.
info: https://www.globalreporting.org/standards/

Az EU saját irányelvet adott a CSRD-vel (Corporate Sustainability Reporting Directive), amelynek megvalósítására az ESRS (European Sustainability Reporting Standards) szabványok adnak keretrendszert.  

ESRS

Forrás: https://sustaincase.com/


A CSRD bevezetés ütemezése:

Lépcsőzetes lesz a bevezetés, viszont az irányelvi hatály 2023. január 5-től már él.

 • A vállalat méretének megfelelően kell a bevezetést végrehajtani.
 • EU tagállamoknak 18 hónapon belül (2024 júliusáig) kell a nemzeti jogrendbe beépíteni a CSRD rendszert (a már meglévő NFRD irányelv jelenleg is benne van a számviteli törvényben).
 • Nemzeti felügyelő testületet kell létrehozni a kötelezettségek teljesítésének vizsgálatára.
 • Létrehozzák a nemzeti auditálás szabályait és a szankciókat.
 • Az első CSRD jelentés periódusidő 2025-től lesz a 2024. évre vonatkozóan.

Indulás: Az érintett nagyvállalatoknak 2024-re már készen kell állni és alkalmasnak kell lenni a jelentéskészítésre. 2024-től már gyűjteni kell az adatokat, tudni kell, hogy miről, hogyan, milyen szervezeten belüli formában történjen. Fontos, hogy ekkor már tudjuk, hogy milyen indikátorokat, mutatókat tudunk évről-évre vizsgálni. Ez fontos, hiszen az összehasonlíthatóság évről-évre csak így tud megvalósulni.

A CSRD helye az EU-s jogrendben:

Az előzmény a GReen Deal (EU Zöld megállapodás) volt, amelynek célja, hogy 2050-re nettó nulla kibocsátásmentes EU gazdaság legyen. Ez az EU gazdaságának átformálását jelenti, amelynek megvalósításához jogszabályokat rendeltek. Így a gyakorlatban is megjelenik az EU, mint globális vezető felelőssége a klímaváltozásban. 

Ezen éghajlati paktum keretében megtörténik:

 • az átállás finanszírozása a megvalósításhoz,
 • mindez úgy, hogy az átállás méltányos legyen, vagyis senki ne maradjon ki!

MI szükséges a CSRD keretrendszer alapján készített jelentés megvalósításához?

Sztenderdizált adatok szükségesek, amelyeket a ESRS keretrendszer biztosít. A sztenderditálás az alábbi fő területeken szükséges:

 • Hozzáférhetőség
 • Tartalom
 • Formátum

Ehhez adatok szükségesek, melyek:

 • Nehezen beszerezhetők vagy nincsenek,
 • Nem feldolgozhatók,
 • Hozzáférésük korlátozott,
 • Nem tudjuk, hogy az adatok megbízhatóak, hitelesek-e,
 • Hatalmas adattömegből kell dolgozni,
 • Az adatok nem összehasonlíthatóak egymással. Ez kiemelten fontos abból a szempontból, hogy a mutatókat évről-évre elemezni tudjuk. Ehhez szükséges a mutatók állandósága, illetve az alapmutatók pontos meghatározása. Egy rossz mutató meghatározásával félrevezethető eredmények jöhetnek létre a teljesítmények mérésekor.

report2

Forrás: www.efrag.org

 

Hogyan történik a CSRD-re átállás finanszírozása az EU-ban?

Akcióterv alapján, amely 3 fő jogszabályra és kötelezetti körre épül.

Ezek már jelenleg is jelentési kötelezettségeket írnak elő:

 • pénzügyi szervezetekre,
 • nagyvállalatokra,
 • tőzsdei vállalatok részére.

Az 1. jogszabály: SFDR 2021 márciusától:

 • Pénzügyi szervezetekre vonatkozik
 • Fenntarthatósági kockázatokat kell jelenteni a vállalati termékekre vonatkozóan

A 2. jogszabály: NFRD (Non-Financial Reporting Directive) 2018-tól már él, amely megszűnik a CSRD bevezetésével, ami 2025-től indul, és a 2024. évre vonatkozóan kell készíteni jelentést.

Kiknek kell készíteni?

 • Nagyvállalatok és tőzsdei vállalatok részére

Miről kell jelenteni?

 • Saját tevékenységgel és
 • értéklánccal kapcsolatosan.

Ki számít nagyvállalatnak jelenleg?

Egymást követő 2 évben a mérleg fordulónapján a következő 3 feltételből kettő teljesül: 

 • 250 átlagos alkalmazotti létszám (az adott pénzügyi évre vonatkozóan)
 • 20 M EUR nettó árbevétel
 • 40 M EUR mérlegfőösszeg

A 3. jogszabály: EU Taxonómia 2022 januárjától. Mindkettőt (SFDR, CSRD) megalapozza, amely egy egységes szempontú osztályozás a fenntarthatóság rendszerzésére. Megmutatja, hogy egy adott cég tevékenysége mennyire tekinthető fenntarthatónak.


EU-fenntarthatósági jelentéskészítés kötelezettségi rendszere:
Összefoglaló táblázat

fenntarthatosagi jelentes tablazat

Forrás: Denkstadt Hungary Kft webinárum ( CSRD: A kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstétel)


Megjegyzések:

 • Újdonság és tervezett 2026-tól a nagyvállalatokat érintő CSDDD jelentéstétel. Itt majd új kötelezetti csoportok lesznek. Ez már szabályozza az emberi jogi és környezetvédelmi átvilágítást teljes ellátási láncban. A kötelezettek köre tehát a CSRD-ben tovább fog bővülni.
 • Aki eddig a taxonómia szerint jelentett, és a 2024-től CSRD jelentést ad, annak elég lesz csak a CSRD jelentés szerint elkészíteni.

 

 

Készítette:
Tan Attila
fenntarthatósági menedzser
környezetvédelmi és klímavédelmi szakértő

 

 

 

 

 


Rendezvénynaptár

Február 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2